Τέλος τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου * ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι 17 Ιουλίου για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο * Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,6% τον Ιούνιο * Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

11/11/19

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα - Από πότε θα ισχύει


ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Έληξε την περασμένη Παρασκευή η ισχύς της ρύθμισης του ν. 4495/17 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση ωστόσο θα παραμείνει σε ισχύ, με την απαραίτητη παράταση να δίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και αναδρομικά. Όλα αυτά σε αναμονή του νέου, μόνιμου μηχανισμού για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στα μέσα του 2020.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020 θα προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου, τα οποία θα προκύπτουν ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Από την ημερομηνία αυτή και μετά κανένα αυθαίρετο με βαριές παραβάσεις δεν θα τακτοποιείται, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για αυθαίρετα που ανήκουν στην λεγόμενη “κατηγορία πέντε”. ‘Εως τότε οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους με βάση το ισχύον καθεστώς, η διάρκεια του οποίου θα παραταθεί έως και τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου.Βασικό στοιχείο του νέου καθεστώτος θα είναι και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, με την οποία θα μπορούν να συνδεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την 1η Ιουλίου 2020.

Επίσης:

-Η νέα ρύθμιση δεν θα παραβιάζει την "κόκκινη γραμμή" του 2011 δηλαδή δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα.

-Για τη νομιμοποίηση θα καταβάλλεται πρόστιμο υψηλότερο από ό,τι σήμερα. Η νομιμοποίηση θα γίνεται ακριβότερη με το πέρασμα του χρόνου.

-Η ταυτότητα δεν θα καταρτίζεται υποχρεωτικά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όταν υπάρχει κάποια δικαιοπραξία επί του ακινήτου και θα "συγχωνευτεί " με το πιστοποιητικό του μηχανικού που είναι σήμερα απαραίτητο (και το οποίο αφορά τυχόν αυθαιρεσίες στο ακίνητο).

-Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει παρανομίες σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

(ΔΕ 11/11/19)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!