Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Τι θα κρίνει το ποσό και τον αριθμό των δικαιούχων


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ Μέσα στην επόμενη εβδομάδα -και αφού θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο- θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα και τη χρηματοδότηση άλλων δαπανών από το υπερπλεόνασμα.

Η μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με το ύψος του έκτακτου μερίσματος που θα διανεμηθεί -κάτι για το οποίο ουσιαστικά δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός-, αλλά και με τη συγκρότηση του τελικού καταλόγου των δικαιούχων. Στο τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στόχοι και για τον Οκτώβριο έχουν επιτευχθεί, χωρίς όμως να υπάρχει υπεραπόδοση στο σκέλος των εσόδων αντίστοιχη με αυτή που καταγράφηκε από τον Ιούλιο και μετά. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας είναι και ο πλέον καθοριστικός. Για τελευταία φορά φέτος θα υπάρξει «τριπλή» φορολογική υποχρέωση: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (ή νομικών προσώπων αντίστοιχα), ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία πληρώνεται η β' δόση του 3ου τριμήνου, ενώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ του Οκτωβρίου). Ο Δεκέμβριος έχει επίσης διπλή υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας), αλλά ειδικά σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς εξαιτίας της «απειλής» του διπλάσιου προστίμου ο συντελεστής εισπραξιμότητας είναι πολύ υψηλός.



Ως προς το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για το έκτακτο μέρισμα, αλλά και για τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων, στο οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγήν ιχθύος. Έχουν μεν καλλιεργηθεί προσδοκίες, αλλά για το τελικό ύψος του ποσού ουδείς θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της S&P περί δήθεν εκτόξευσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,3% του ΑΕΠ (δηλαδή 0,8% ή περίπου 1,6 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο) πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθούν.

Μπορεί τέτοια επίδοση να καταγραφεί στο κατά ESA 2010 πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ.: αυτό που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ), όχι όμως και στο μνημονιακό πλεόνασμα που είναι και αυτό που λαμβάνεται υπόψη.

Το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα όπως θα υπολογιστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή θα έχει μεγάλη διαφορά από το λεγόμενο «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το τελευταίο είναι αυτό που θα ληφθεί υπόψη προκειμένου να υπολογιστεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΤΕ 13/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!