Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν φέτος και πόσο (πίνακας)


ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Πολύ γρηγορότερα, αυξημένο κατά 50% και χωρίς το κριτήριο των τετραγωνικών μέτρων θα καταβληθεί φέτος το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές-φορολογουμένους.

Με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος που θα καταβληθεί στη χειμερινή περίοδο 2019-2020. Επιπλέον, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα ανοίξει την «παγωμένη» αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Το επίδομα είναι αυξημένο, και μάλιστα το σύστημα θα είναι εμπροσθοβαρές, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου τα μειωμένα ποσά καταβάλλονταν μέσα στο… κατακαλόκαιρο!

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών αύξησε το κονδύλι σε σχέση με το περυσινό έτος κατά 10,5 εκατ. ευρώ, και έτσι θα ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ. Η καινοτομία της φετινής ρύθμισης για την παροχή του σχετικού επιδόματος έγκειται στο γεγονός ότι αποσυνδέονται τα τετραγωνικά της κατοικίας, ενώ παραμένουν ως κριτήρια η γεωγραφική θέση, το εισόδημα και το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας. Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20ή Δεκεμβρίου για αγορές που θα γίνουν εντός του έτους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα φέτος θα είναι πιο ευέλικτο σε σχέση με πέρυσι, καθώς το επίδομα μπορεί να μην ξεπερνά τα 350 ευρώ, αλλά θα δίνεται πολύ πιο εύκολα και για μικρότερη αγορά ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης.



Ειδικότερα:

1. Προβλέπεται προσαύξηση 10% για κάθε παιδί.

2. Οι ζώνες σπάνε σε ορεινές και μη ορεινές, ενώ οι ορεινές περιοχές έχουν προσαύξηση 20% στην επιδότηση.

3. Για την υποβολή αίτησης έως 20 Δεκεμβρίου δεν χρειάζεται να προηγηθεί η αγορά του πετρελαίου, αλλά οι αγορές πρέπει να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου.

Το ύψος του επιδόματος είχε καθοριστεί πέρυσι στα €0,16 ανά λίτρο και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρισκόταν. Κάτι τέτοιο δημιουργούσε πίεση στη ζήτηση, καθώς η επιδότηση αφορούσε ένα πολύ μικρό μέρος από το ποσό που κατέβαλε ο δικαιούχος, το οποίο δεν ξεπερνούσε το 15%. Από την άλλη πλευρά τα νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό όριο ελάμβαναν μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος, ο δικαιούχος μπορεί να λάβει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, με τη μοναδική προϋπόθεση να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου ίσης ή μεγαλύτερη αξίας από το διπλάσιο αυτού του επιδόματος. Δηλαδή, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και έτσι εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Σημειώνεται επίσης, ότι φέτος, για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί δήμοι της Α΄ Ζώνης, που σήμερα θεωρούνται ως πεδινοί. Επιπλέον, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι αγορές πρέπει να γίνουν έως τις 31/12/2019. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.


Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 4/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!