Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Τράπεζες: Χιλιάδες επιστολές στους δανειολήπτες για την πλατφόρμα πρώτης κατοικίας


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Κατά χιλιάδες φεύγουν οι επιστολές προς τους οφειλέτες κόκκινων στεγαστικών, σε μια προσπάθεια των τραπεζών να κινητοποιήσουν τους πελάτες τους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ξεκινούν καμπάνια «στρατολόγησης» των επιλέξιμων πελατών, αφού τους έχουν «σκανάρει» πρώτα με βάση τα κριτήρια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. «Περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεδομένου ότι παρέχεται και κρατική επιδότηση έως και 50%», ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Μετά την απογοητευτική ανταπόκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι τράπεζες αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. «Θα προσεγγίσουμε εμείς του πελάτες μας που δικαιούνται την προστασία», αναφέρει το ίδιο στέλεχος που εκτιμά ότι τουλάχιστον 2 δισ. οφειλών έναντι στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτη κατοικία υπάγονται στην προστασία.

Στην ερώτηση πού οφείλεται η αδιαφορία εκ μέρους των «κόκκινων» δανειοληπτών, ο ίδιος εξηγεί ότι «μέχρι τώρα δεν τους ακουμπούσε κανείς». Προειδοποιεί, όμως, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ήδη οι τράπεζες δρομολογούν πλειστηριασμούς σε όλες τις κατοικίες, ανεξαρτήτως ποσού. Υπενθυμίζει δε ότι πλέον μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων περνά στα funds, τα οποία θα προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις σε εκποίηση των ακινήτων για τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λειτουργεί με βάση νέα, πιο απλά κριτήρια που εξοικονομούν χρόνο από τη διαδικασία υποβολής με στόχο να εκτοξευτούν οι αιτήσεις το προσεχές διάστημα. Ήδη, αρμόδια στελέχη διαπιστώνουν αυξητικές τάσεις στην υποβολή αιτήσεων από τις αρχές Νοεμβρίου. «Θέλουμε να δούμε χιλιάδες αιτήσεις στην πλατφόρμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της πλατφόρμας:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 46.471 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 31.217 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 321 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 66 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 14 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.

Με την πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας να έχει μόνο 50 μέρες ζωής (εκτός αν λάβει παράταση) και τον αριθμό των οφειλετών που έχουν ρυθμίσει μέσω αυτής να ανέρχεται σε μόλις 21, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο κύριος όγκος των δανειοληπτών μένει εκτός και απροστάτευτος (επειδή δεν πληρεί τα κριτήρια υπαγωγής), κινδυνεύοντας να χάσει ό,τι με κόπο απέκτησε.

Για όλους αυτούς λοιπόν τους οφειλέτες είναι μονόδρομος η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών μέσω διμερούς συμφωνίας με το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα για βιώσιμη λύση στην αποπληρωμή του δανείου ή των δανείων τους.

Να σημειωθεί ακόμα ότι και το διάστημα αυτό που "τρέχει" η πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας, πολλοί δανειολήπτες έχουν επιλέξει τη διμερή συμφωνία με την τράπεζα ξεκινώντας και ολοκληρώνοντας τη διαπραγμάτευση με το πιστωτικό ίδρυμα με λύσεις που περιλαμβάνουν μείωση μηνιαίας δόσης, μείωση επιτοκίου, διαγραφή τόκων και σε ορισμένες περιπτώσεις και διαγραφή μέρους του κεφαλαίου.

«Λύσεις ρύθμισης λοιπόν μπορούν να βρεθούν σχεδόν για όλους, είτε πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην πλατφόρμα είτε όχι, αρκεί ο οφειλέτης να μη μένει αδρανής περιμένοντας την εκτός πραγματικότητας διαγραφή των οφειλών του», λένε νομικοί.

Πηγή: insider.gr (ΤΕ 13/11/19)



Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Υποβολή αίτησης - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!