Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Οι 6 επενδυτικές προτάσεις της Alpha Bank για τους αποταμιευτές


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΧΡΗΜΑ Τις εναλλακτικές των αποταμιευτών στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων στις απλές καταθέσεις παρουσιάζει η Alpha Bank. Η απόδοση και το ρίσκο.

Σε όλες τις τοποθετήσεις ισχύει ο κανόνας για τη σχέση προσδοκώμενης απόδοσης - ρίσκου. Όσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, τόσο υψηλότερο και το ενδεχόμενο κέρδος από μία επένδυση.

Εδώ και περίπου δύο μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας, με τις καθαρές αποδόσεις να μην ξεπερνούν πλέον το 0,30%.



Τέλος στο εύκολο κέρδος

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι είχαν συνηθίσει στις εύκολες και χωρίς κανένα ρίσκο τοποθετήσεις μέσω των λογαριασμών προθεσμίας, καλούνται να επανεξετάσουν τις επιλογές τους.

Η εποχή θυμίζει τα χρόνια λίγα μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όταν τα επιτόκια των προϊόντων σταθερής απόδοσης σημείωσαν ραγδαία αποκλιμάκωση.

Για να πετύχει κάποιος μία αξιοπρεπή απόδοση θα πρέπει να πάρει ρίσκο, είτε σε σχέση με το τελικό του κέρδος ή και σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Οι προτάσεις της Alpha Bank

Στο σημερινό περιβάλλον, οι επιλογές των αποταμιευτών είναι συγκεκριμένες. Η Alpha Bank παρουσιάζει τις έξης εναλλακτικές κατά σειρά ρίσκου - προσδοκώμενης απόδοσης:

1) Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Προσφέρουν 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και μία ελάχιστη απόδοση που κυμαίνεται από 0,05% έως 0,20% ανάλογα με το προϊόν, δηλαδή λίγο χαμηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η τελική απόδοση εξαρτάται από την πορεία ενός συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού δείκτη.

Εφόσον αυτός κινηθεί κατά τους όρους που ορίζει το εκάστοτε προϊόν, το ετησιοποιημένο κέρδος μπορεί να φτάσει έως και το 10%.

Το ελάχιστο ποσό για αυτά τα προϊόντα είναι συνήθως οι 10.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και προγράμματα με υψηλότερα όρια της τάξης των 30.000 ευρώ.

2) Συνδυασμός προθεσμιακών καταθέσεων με αμοιβαία κεφάλαια

Στην προκειμένη περίπτωση ένα μέρος των χρημάτων τοποθετείται σε προθεσμιακή κατάθεση και το υπόλοιπο σε αμοιβαία κεφάλαια της επιλογής του επενδυτή.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις στα προϊόντα της κατηγορίας έχουν έως και τριπλάσια απόδοση σε σχέση με τα κλασικά τραπεζικά προγράμματα.

Ωστόσο, ο επενδυτής αναλαμβάνει ρίσκο, τοποθετώντας έως και το 50% των χρημάτων σε αμοιβαία κεφάλαια.

Το ρίσκο εξαρτάται από το είδος των αμοιβαίων κεφαλαίων. Βέβαια, όσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος, τόσο πιο υψηλή η προσδοκώμενη απόδοση.

Το ελάχιστο ποσό της επένδυσης είναι στα περισσότερα προϊόντα αυτής της κατηγορίας οι 15.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί με αμοιβαία κεφάλαια.

3) Αμοιβαία κεφάλαια μέσω τακτικών καταβολών

Υπάρχουν στην αγορά προγράμματα μέσω των οποίων μπορείτε να επενδύετε τακτικά σε αμοιβαία κεφάλαια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Alpha Δημιουργώ, που επενδύει έξυπνα και τακτικά τα χρήματά σας σε Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια και μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα, εφόσον το επιθυμείτε, στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας.

Ενεργοποιείτε με μία μόνο κίνηση το Πρόγραμμα, μέσω πάγιας εντολής από το λογαριασμό καταθέσεώς σας στην Alpha Bank.

Η τακτική σας συμμετοχή ξεκινά από τα 50 ευρώ και μέσω αυτής έχετε πρόσβαση στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές και συμμετοχή στις αποδόσεις τους.

Έτσι, μειώνετε τον επενδυτικό κίνδυνο μέσω των τακτικών συμμετοχών σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς.

Ενδεικτικά, με 100 ευρώ το μήνα μπορείτε να έχετε το ακόλουθο κέρδος σε 10, 15 ή 20 χρόνια:


4) Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

Επενδύουν κατά κύριο λόγο σε ομόλογα δημοσίου, επιχειρήσεων, σε Ελλάδα ή και εξωτερικό.

Όσο υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο μεγαλύτερο το κέρδος σας.

5) Μικτά αμοιβαία κεφάλαια

Συνδυάζουν τοποθετήσεις σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές, αποτελώντας την επιλογή μέσω κινδύνου για τις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια.



6) Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια

Πρόκειται για την επιλογή με το μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά με το υψηλότερο προσδοκώμενο όφελος.

Οι αποδόσεις τους εξαρτώνται από την πορεία των μετοχών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ωστόσο, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες για απώλεια του αρχικού κεφαλαίου.

(ΣΑ 9/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!