Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Με βάση την 35ετία οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Τα 35 έτη ασφάλισης φαίνεται πως θα είναι το "ορόσημο" για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τις οποίες σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας, στο "πνεύμα" των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.

Κύκλοι των Ταμείων με γνώση των σεναρίων που εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν πως, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι εκείνο της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης και, όχι πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτός αν προβλεφθούν εξαιρετικά μικρές αυξήσεις για όσους έχουν 30-34 έτη ασφάλισης).

Η αύξηση αυτή θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή θα κλιμακώνεται προς τα πάνω όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης του κάθε συνταξιούχου. Με άλλα λόγια, ολοένα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση καθώς τα έτη ασφάλισης αυξάνονται από τα 35 προς τα πάνω. Δηλαδή χαμηλότερη θα είναι η αύξηση για εκείνους που έχουν 35 έτη, λίγο μεγαλύτερη για όσους έχουν 36 έτη ασφάλισης, ακόμα μεγαλύτερη για όσους έχουν 37 ασφάλισης κλπ.



Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μέση αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές δεν μπορεί να ξεπερνά το 2%.

Και αυτό γιατί, οι δημοσιονομικές αντοχές αλλά και ο "δυσπρόσιτος" στόχος επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% φέτος και, ιδίως, το 2020 δεν φαίνονται να επιτρέπουν την υλοποίηση ενός πιο "γενναιόδωρου" σεναρίου πχ μέσης αύξησης 2,5% -3% για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εκτός αν υιοθετηθεί το σενάριο οριακών ή μηδαμινών αυξήσεων.

Κατά τ΄άλλα, όλα τα σενάρια συνεχίζουν να "δουλεύονται" από πλευράς αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης με δεδομένο ότι οι επικείμενες αυξήσεις:

- Θα είναι αναδρομικές και, συγκεκριμένα, θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο του 2019. Συνεπώς, αφού δοθούν για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις, θα πρέπει –έπειτα– να δοθούν και αναδρομικά και οι αυξήσεις για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του Οκτωβρίου 2019 και του μήνα κατά τον οποίο δόθηκαν για πρώτη φορά. Έτσι, αν οι αυξήσεις δοθούν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο (ή στην πιο ακραία περίπτωση τον Απρίλιο του 2020) θα πρέπει, έπειτα να δοθούν οι αυξήσεις για το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2020 αντίστοιχα. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη θα εφαρμοσθεί "εντός του α΄ εξαμήνου του 2020".

- Θα αφορούν σε όλους τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, τις αυξήσεις αυτές θα τις λάβουν οι "παλιοί" συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι που "βγήκαν" στη σύνταξη πριν την 12η /5/2016, οι "νέοι" συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι που "βγήκαν" στη σύνταξη μετά την 12η/5/2016. Τις αυξήσεις θα λάβουν και εκείνοι των οποίων εκκρεμεί η καταβολή της σύνταξης (προφανώς μετά την 12η/5/2016), είτε υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση προ της 4ης /10/2019 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης αποφάσεων ΣτΕ), είτε υπέβαλλαν μετά την 4η/10/2019.

Πηγή (ΠΑ 15/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!