Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές για την Εφορία το 2020 - Ποιες δαπάνες "μετράνε"


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ «Δια νόμου» οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να ξοδεύουν το 1/3 από όσα βγάζουν, με πλαστικό χρήμα. Με το νέο φορολογικό που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τις φοροαπαλλαγές και τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2020, αλλάζουν 3+1 παράμετροι στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα:

1. Αυξάνεται το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται, από 10%-15-20% που ίσχυε σε 30% για όλους. Αυτό σημαίνει, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι να ψηφιστεί η τελική διάταξη, ότι 1 στα 3 ευρώ που βγάζει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να το ξοδεύει με χρήση πλαστικού χρήματος ή e-banking. Μέχρι φέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ. Αλλιώς θα επιβάλλεται «πρόστιμο» 22% στις δαπάνες που λείπουν (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπάνης που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενος).

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το 30% καλύπτεται εύκολα και δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί πέρυσι το υπερκάλυπταν σχεδόν όλοι οι υπόχρεοι αν και δεν ήταν απαραίτητο. Όσοι δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έφταναν στο 44% ενώ με εισοδήματα 10-30 χιλιάδων ευρώ στο 36%. Αντιθέτως όσοι έβγαλαν πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν το 18%. Αυτούς θέλει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζουν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες.



2. Αυξάνεται ο αριθμός των υπόχρεων. Μέχρι πέρυσι η υποχρέωση αφορούσε σε 6 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 θα αφορά σχεδόν και στα 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, δηλαδή και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα που εξαιρούνταν ως τώρα από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές δαπάνες, αφού δεν δικαιούνταν να «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Και χωρίς αφορολόγητο, πλέον θα έχουν την ίδια υποχρέωση όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

3. Αυξάνεται και η βάση υπολογισμού του ποσοστού των δαπανών. Το 30% υπολογιζόταν στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ενώ πλέον θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, μαζί με ενοίκια, κέρδη ελευθέρων επαγγελματιών κλπ.

Τι σημαίνει αυτό;
Από τα 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ή περίπου 1 στους 4 έχει έξτρα εισόδημα από κάποιο ενοίκιο ή μια επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Άρα, αν πχ κάποιος ζει με 10.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 από ενοίκια, πέρυσι ξόδευε με κάρτες κλπ τα 4.400 (44% κατά μέσον όρο Χ 10.000) ενώ έπρεπε να ξοδέψει 1.000 ευρώ (10%), αλλά το 2020 αναγκάζεται να ξοδεύει 4.500 τουλάχιστον (30% για εισόδημα 15.000 ευρώ).

Ποιες δαπάνες ζητεί η εφορία
Το 2020 δεν αλλάζει κάτι στον κατάλογο των δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία. Σε αυτές προμετρώνται σχεδόν όλες οι δαπάνες, εκτός από αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, πληρωμές στεγαστικών δανείων και ενοικίων. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται:

Ιατρικές δαπάνες

Ειδη διατροφής

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

Ένδυση και υπόδηση

Στέγαση, κοινόχρηστα, έξοδα επισκευής ή συντήρησης σπιτιού, δαπάνη αγοράς πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Εξαιρούνται όμως τα ενοίκια.

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.)

Μεταφορές: εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).

Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κλπ).

Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο κ.λπ.

Εκπαίδευση

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

Πηγή (ΚΥ 3/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!