Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

17 τρόποι να μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού


ΧΡΗΣΤΙΚΑ Την …αυτοχρηματοδότηση του ΕΝΦΙΑ ή των δαπανών ενός σπιτιού ή μιας μικρής επιχείρησης μπορούν να πετύχουν οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, εφόσον κάνουν κάποιες απλές και «έξυπνες» οικονομικές κινήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν και οικολογικό αποτύπωμα!

Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. σε μια περιοχή με τιμή ζώνης μεταξύ €750 και €1.050 έχει ΕΝΦΙΑ €176, με κάποιες πολύ απλές και έξυπνες κινήσεις, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να… βρει τα λεφτά μέσα από την εξοικονόμηση ρεύματος και νερού. Η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού οδηγεί σε μικρότερο κόστος συντήρησης και αυξάνει το διαθέσιμο ποσό ώστε να αυτοχρηματοδοτηθεί ο ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ή στην επιχείρηση αποτελεί τον βασικό πυλώνα για να χρηματοδοτήσετε τον φόρο του ακινήτου σας.



Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις εξής κινήσεις:

1. Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων με λάμπες LED, φθορισμού ή αλογόνου για χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην απόρριψη των λαμπτήρων φθορισμού γιατί περιέχουν υδράργυρο που είναι επιβλαβής και για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο!

Μια κοινή λάμπα πυρακτώσεως καταναλώνει έως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από έναν λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Με την αντικατάσταση ενός μόνο λαμπτήρα πυρακτώσεως 100 Watt με έναν λαμπτήρα οικονομίας αντίστοιχης φωτεινότητας, δηλαδή 20 Watt, επιτυγχάνεται συνολική εξοικονόμηση περίπου €80 στη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα. Παράλληλα, αποφεύγεται η παραγωγή 700 κιλών ρύπων (διοξειδίου του άνθρακα CO2) και προστατεύεται το περιβάλλον.

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας κοστίζουν €5-€6 και το κέρδος είναι έως €12 ετησίως για κάθε λάμπα! Oι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης χρειάζονται τέσσερις έως πέντε φορές λιγότερη ενέργεια και η διάρκεια ζωής τους είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως.

2. Κλείσιμο ηλεκτρικών συσκευών. Το κέρδος σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα €20, ενώ μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 210 κιλά. Υπολογίζεται ότι κλείνοντας την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, μπορεί κάποιος να κερδίσει μέχρι και €16 ετησίως από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

3. Για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήστε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίησή τους. Έτσι θα έχετε αυτόνομο φωτισμό χωρίς κόστος χρήσης.

4. Προτιμήστε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

5. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμήστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.

6. Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.

7. Προτιμήστε έναν χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

8. Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

9. Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής αντί για κλιματιστικό το καλοκαίρι. Το κόστος των κλιματιστικών είναι €20-€100 και το κέρδος σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει τα €70. Ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί, κάλλιστα, να καταργήσει το κλιματιστικό βοηθώντας στην εξοικονόμηση έως και €70 τον χρόνο, αφού καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας.

10. Σημαντική συμβολή στη μείωση των εξόδων του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου έχει και η επιλογή εταιρείας, ανάλογα με το προφίλ του καταναλωτή. Σήμερα στην Ελλάδα, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται οι εξής εταιρείες: ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison, Watt &Volt, KEN, NRG, VOLTERRA, GREEN, ZeniΘ, VOLTON, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Nova Energy, ΕΛΙΝΟΙΛ, PetroGaz Energy.

11. Ως ποσό… χρηματοδότησης του ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταγραφεί και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τον ηλιακό θερμοσίφωνα και κινείται μεταξύ 20% και 25%. Όσοι δεν έχουν, καλό είναι να βάλουν καθώς αποτελεί επένδυση, αφού μειώνει θεαματικά το κόστος των λογαριασμών ενέργειας. Το κόστος ενός θερμοσίφωνα κυμαίνεται από €400 έως €1.500 ανάλογα με τη χωρητικότητα και τη μάρκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια ζωής του ένας θερμοσίφωνας μπορεί να γλιτώσει την τσέπη σας από ένα κόστος που φτάνει τα €2.000, ενώ αποφεύγεται η έκλυση 28 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Τα… κόλπα και για την ΕΥΔΑΠ

Η συνετή χρήση του νερού, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη για ένα νοικοκυριό, έχει και έντονη περιβαλλοντική διάσταση. Επιπλέον, η σωστή χρήση του πολύτιμου αγαθού μπορεί να επιδράσει κατά έμμεσο και συνάμα θετικότατο τρόπο σε άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν το κλίμα και μας αναγκάζουν να δαπανήσουμε υψηλότερα ποσά, και μάλιστα χωρίς να το… καταλαβαίνουμε.

Μέσα από κάποιες «έξυπνες» κινήσεις εξοικονόμησης νερού, ο ιδιοκτήτες ενός σπιτιού ή καταστήματος μπορεί να κερδίσει πολύτιμα χρήματα, για να συμπληρώσει το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, τα μικρά «μυστικά» για την εξοικονόμηση νερού και χρημάτων είναι τα εξής:

1. Ρυθμίστε τους διακόπτες των παροχών έτσι ώστε η παροχή νερού όταν ανοίγουμε τέρμα τη βρύση να είναι ικανοποιητική για τον σκοπό που προορίζεται.

2. Αντικαταστήστε τα φίλτρα των βρυσών με ειδικά που περιορίζουν τη μέγιστη ροή νερού. Το κόστος αντικατάστασης διαμορφώνεται μεταξύ €3 και €7. Μια βρύση που στάζει μπορεί να επιβαρύνει τον λογαριασμό του νερού έως και με 200 λίτρα επιπλέον τον μήνα. Μάλιστα, υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση πιο δυνατής ροής μέσα από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους.

3. Αντικαταστήστε το σπιράλ του ντους με σπιράλ μικρότερης διατομής (συνήθως υψηλής πίεσης) ή τοποθέτηση ειδικής ροδέλας μικρότερης παροχής.

4. Αντικαταστήστε το «τηλέφωνο» του ντους με μοντέλο που να διακόπτει εντελώς τη ροή του νερού όταν αυτό είναι επιθυμητό.

5. Ρυθμίστε το φλοτέρ στο καζανάκι για την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη. Εάν αυτό δεν είναι εύκολο, μπορεί να τοποθετηθεί σε σημείο που δεν εμποδίζει πλαστικό μπουκαλάκι γεμισμένο με νερό ή άμμο.

6. Επιλέξτε καζανάκι χαμηλής πιέσεως με δύο κουμπιά για πολύ ή λίγο νερό ανάλογα με τη χρήση. Το κόστος ανέρχεται σε €40-€50 και δίνουν τη δυνατότητα επιλογής μικρής ή μεγαλύτερης ροής, μειώνοντας αισθητά τον λογαριασμό του νερού.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 11/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!