Τέλος τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου * ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι 17 Ιουλίου για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο * Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,6% τον Ιούνιο * Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

18/10/19

Brexit: Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα


BREXIT Καθώς η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει, οικονομολόγοι ζεσταίνουν τα κομπιουτεράκια τους για να μετρήσουν τις επιπτώσεις μίας εξόδου. Και όπως υπολογίζεται, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9 μονάδες, δηλαδή οι απώλειες θα είναι στα 57 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χαθούν 600.000 θέσεις απασχόλησης...

Το ινστιτούτο Bertelsmann, σε μία σχετική του μελέτη, αποτίμησε σε 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισ. το κόστος ενός τέτοιου διαζυγίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την Ελλάδα η πρώτη επίπτωση του Brexit θα είναι η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1,4% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι τους ευρώ και του δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα. Σε συνδυασμό και με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών λόγω της υποτίμησης του νομίσματος θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές.Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει μετά το Brexit είναι εάν θα αυξηθεί η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι ξεκαθαρισμένα, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η μεταφορά του City του Λονδίνου στον Πειραιά, δηλ. να δοθούν γενναία φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση εφοπλιστικών γραφείων στον Πειραιά και εν συνεχεία άλλα κίνητρα για τη λειτουργία τους. Στοιχεία του Enterprise Greece για τις ελληνικές επενδύσεις στη Βρετανία αναφέρουν ότι το απόθεμα αυτών το 2015 ανερχόταν σε 623 εκατ. ευρώ. Επίσης, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές για την εισαγωγή και χονδρική πώληση της παραγωγής τους από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες. Ισχυρή ελληνική παρουσία υπάρχει επίσης, στον κλάδο λιανικής, τάση που συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό Ελλήνων που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος αξιόλογη είναι η παρουσία ελληνικών εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Ένας σημαντικός αριθμός βρετανικών εταιρειών έχουν επενδύσει στη χώρα μας σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πρωτογενής παραγωγή κ.λ.π. Πέραν των επενδύσεων βρετανικών εταιρειών ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο τομέας των επενδύσεων ιδιωτών στον κλάδο των ακινήτων και δη της θερινής κατοικίας.

Στο τουριστικό τομέα, το κόστος θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της κρίσης που θα προκαλέσει το Brexit. Η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περίπου 2 εκατ. Άγγλους τουρίστες, με ένα μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων για τον κάθε ένα. Τα συνολικά έσοδα του τουριστικού κλάδου φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητός τουριστικός προορισμός.

Μια ακόμη άμεση συνέπεια, προέρχεται από το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Μάλιστα έχει συναλλαγές με τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται από λογαριασμούς που τηρούν οι ελληνικές τράπεζες σε Βρετανικές, τοποθετήσεις σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η κάθετη πτώση των τιμών σε ένα ενδεχόμενο Brexit, θα μειώσει και την αξία του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης.

Θεωρητικά υπάρχουν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα θωρακιστεί έναντι του Brexit ή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση στα δίδακτρα Ελλήνων φοιτητών, ούτε βεβαίως θα απαιτείται βίζα για την άφιξη και την παραμονή στη Βρετανία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" , τώρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για το θέμα των φοιτητών. Σημειώνεται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 φοίτησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 10.135 Έλληνες καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Στην Αγγλία ήταν 8.065, στη Σκωτία 1.510, στην Ουαλία 520 και στη Βόρεια Ιρλανδία 40 φοιτητές. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της HESA, 17.410 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν την ίδια ακαδημαϊκή περίοδο τμήματα βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση εντός της Ε.Ε.

(ΠΑ 18/10/19)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!