Τέλος τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου * ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι 17 Ιουλίου για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο * Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,6% τον Ιούνιο * Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

21/10/19

Το υπερπλεόνασμα φέρνει πακέτο παροχών τα Χριστούγεννα - Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ, ΠΑΡΟΧΕΣ Σε αναδιανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση δίνοντας έμφαση σε αυτούς έχουν μεγάλη ανάγκη. Οι συνταξιούχοι κάθε άλλο παρά εξαιρούνται, αλλά οι προβολείς στρέφονται πλέον και σε άλλες οικονομικά ασθενείς ομάδες με τους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης να έρχονται σε πρώτο πλάνο.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως δεν έχει «κλειδώσει» το οριστικό ποσό που θα διανεµηθεί στα τέλη του χρόνου, καθώς ακόµη «τρέχουν» και οι διαβουλεύσεις µε τους θεσµούς για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισµού, όπως άλλωστε «τρέχει» και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισµού, από την οποία θα αποδειχθούν στο τέλος τα πραγµατικά δηµοσιονοµικά περιθώρια.

Σύµφωνα πάντως µε πρώτες εκτιµήσεις, το ποσό αυτό θα µπορούσε να ανέλθει ή και να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.Ορισμένα μέτρα έχουν ήδη αποσαφηνιστεί, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος να έχει ψηφισθεί έως τον Δεκέμβριο επιτρέποντας την άμεση καταβολή αναδρομικών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Το ποσό των αναδρομικών θεωρείται «κλειδωμένο», ο χρόνος εξόφλησης όμως συναρτάται με τον χρόνο ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Υπάρχει μια δημοσιονομική «ευρυχωρία» στον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος εμφανίζει υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα 3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου το οποίο θέλουν να εκμεταλλευτούν στο Μαξίμου. Ούτως ή άλλως, ο προϋπολογισμός του 2020 αναμένεται πως θα επωμιστεί μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις τις οποίες δρομολογεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της 4ης Οκτωβρίου.

Υπερπλεόνασμα 380 εκατ. ευρώ για το 2019
Προς το παρόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει να διαχειριστεί μια μαγιά υπερπλεονάσματος της τάξης 380 εκ. ευρώ για το 2019. Η υπέρβαση αυτή προκύπτει από τη συμφωνημένη με τους θεσμούς προβλεπόμενη υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2 μονάδες , αλλά αρμόδιες πηγές εντός και εκτός Ελλάδος συμφωνούν πως με τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο προϋπολογισμός εώς τον Σεπτέμβριο και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές τον Οκτώβριο ο πήχης του υπερπλεονάσματος θα ξεπεράσει με άνεση τα 500 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προετοιμάζει πυρετωδώς τις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου. Η απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο αναδρομικών έχει να κάνει με τη σφραγίδα αντισυνταγματικότητας που έβαλε τόσο στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχε προηγηθεί καμία αναλογιστική μελέτη. Το δικαστήριο έκρινε επίσης αντισυνταγματικό το πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εκρινε δηλαδή πως είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών αν το άθροισμα είναι άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά), γιατί αντίκειται στην αρχή ισότητας αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας.

Προς αναδρομικά τριμήνου μεταξύ 75 και 100 ευρώ
Με αυτά τα δεδομένα οι πρώτες δημοσιονομικές ασκήσεις σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούν σε αναδρομικά τριμήνου μεταξύ 75 και 100 ευρώ από τις 4 Οκτωβρίου οπότε ελήφθησαν οι αποφάσεις του ΣτΕ έως το τέλος του έτους καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα στις αποφάσεις του. Ο ο χρόνος με αφετηρία την 4η Οκτωβρίου τρέχει και όσο περνά ο καιρός αυξάνονται τα αναδρομικά επιταχύνοντας της ούτως ή άλλως προγραμματισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό από τη νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου 2020 εφόσον ψηφιστούν οι νέες διατάξεις μέσα στο Δεκέμβριο οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων μπορούν να προσδοκούν αύξηση στις αποδοχές τους οι οποίες σε ετήσια βάση υπολογίζονται στη ζώνη των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν των συνταξιούχων και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατέστερο μέτρο για τη φετινή διανομή κοινωνικού μερίσματος είναι η έξτρα χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ενδεχομένως με την καταβολή μιας μορφής δώρου Χριστουγέννων στους δικαιούχους.

Κρούση και στους θεσμούς
Σήμερα το ΚΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στον τραπεζικό λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ενώ η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Δικαιούχοι κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για το δώρο Χριστουγέννων στους δικαιούχους ΚΕΑ οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει γίνει μία πρώτη κρούση και στους θεσμούς οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντίθετοι στη λογική της επιδοματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με διανομή μερίσματος στους συνταξιούχους. Ούτως ή άλλως το υπουργείο εργασίας επιδιώκει επανασχεδιασμό και διεύρυνση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης το 2020 με επαναφορά της ονομασίας, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – και αύξηση των κονδυλίων ενίσχυσης των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Περίπου 62 εκατ. ευρώ αναµένεται να διατεθούν για την αύξηση και την προκαταβολική πληρωµή στα νοικοκυριά του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», τα νοικοκυριά τα οποία θα πληρούν συγκεκριµένα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φέτος στο σύνολό του το ποσό του επιδόµατος εφόσον αγοράσουν πετρέλαιο, ενώ είναι πιθανή η χαλάρωση και των κριτηρίων αλλά και η αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.Στους κερδισµένους θα είναι και οι επιχειρήσεις, καθώς δροµολογείται επιστροφή σε αυτές του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί µε τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήµατος.

Το ποσό που θα διατεθεί για την επιστροφή της προκαταβολής ανέρχεται σε 138 εκατοµµύρια ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόµη εξοφλήσει το φόρο εισοδήµατος θα γίνει επανεκκαθάριση και θα µεταβληθούν ανάλογα οι υπολειπόµενες δόσεις.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξοφλήσει τον φόρο, το σχετικό ποσό θα τους πιστωθεί ως επιστροφή φόρου στο Τaxisnet και θα συµψηφιστεί µε άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το ενδεχόµενο µέρος του υπερπλεονάσµατος να διατεθεί µε µια διαφορετική στόχευση και φιλοσοφία, όπως για παράδειγµα προς µονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους µε παιδιά, ή µε άλλες παρεµβάσεις, µη οριζόντιου χαρακτήρα, θα ήταν κάτι που θα συµβάδιζε µε τη σκέψη των θεσµών.

(ΔΕ 21/10/19)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!