Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Εκκαθαρίσεις εισφορών ΕΦΚΑ: Πόσοι ασφαλισμένοι πρέπει να επιστρέψουν ποσά και πόσοι να λάβουν


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Το ποσό των 215.193.494,99 ευρώ θα επιστρέψει φέτος ο ΕΦΚΑ σε 264.631 μη μισθωτούς λόγω της εκκαθάρισης των εισφορών τους, ενώ συγχρόνως ο Φορέας θα πρέπει να έχει πάρει έως το τέλος του έτους περίπου 1 δισ. ευρώ από 300.000 μη μισθωτούς.

Από το 2017 και μετά κάθε χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καλούνται να διευθετήσουν όποιες διαφορές σε σχέση με με τις εισφορές που κατέβαλαν το αμέσως προηγούμενο έτος με βάση τα εισοδήματα που είχαν πριν από δύο χρόνια.

Σε κάποιους από αυτούς προέκυψαν πιστωτικά υπόλοιπα δηλαδή επιστροφές, οι οποίες είτε τους επιστρέφονται είτε συμψηφίζονται με μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Στους υπόλοιπους (στη μεγάλη πλειονότητα τους) διαμορφώνονται χρεωστικά υπόλοιπα όπως συνέβη και φέτος.



Η διαδικασία εκκαθάρισης

Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες, από τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών 2018, για τη μεγάλη πλειονότητα των μη μισθωτών ασφαλισμένων προέκυψε συνολικό χρεωστικό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό έχουν αρχίσει να το επιστρέφουν όσοι διαπιστώσουν από τα μέσα του καλοκαιριού ότι τους προκύπτουν νέα χρέη μετά το τέλος της διαδικασίας που έκανε ο ΕΦΚΑ για υπό εξέταση έτος. Η επιστροφή του χρέους άρχισε να γίνεται από τα τέλη Αυγούστου και όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο για τις εισφορές του 2018 θα πρέπει να το έχουν καταβάλει στο σύνολό του σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, το πιστωτικό υπόλοιπο στο σύνολο 264.63 μη μισθωτών για τους οποίους προέκυψε ότι το 2018 κατέβαλαν περισσότερες εισφορές από αυτές που κανονικά τους αναλογούσαν ανήλθε σε 215.193.494,99 ευρώ. Από αυτά 10.695.867,67 ευρώ ήδη μπήκαν στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών. Τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στους εναπομείναντες 178.444 δικαιούχους ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών

Πλέον οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι περιμένουν να δουν το περιεχόμενο του νομοθετήματος που ετοιμάζουν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Δεκεμβρίου , το αργότερο) για την καθιέρωση ενός νέος τρόπου υπολογισμού των εισφορών τους, με την ελπίδα ότι θα επανέλθουν σε μια “λογική κανονικότητα“. Ρυθμίσεις του Νόμου Κατρούγκαλου, βάσει των οποίων διαμορφώθηκε το ισχύον σύστημα, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ πρόσφατα και είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται τελευταία φορά.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει σε έναν βαθμό τις ασφαλιστικές κατηγορίες βάση των ετών ασφάλισης, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ανά πενταετία ή δεκαετία.

Πηγή: "Δημοκρατία" (ΔΕ 14/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!