Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Στον «αέρα» οι επικουρικές συντάξεις


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Σε δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σύστημα επικουρικής ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων της χώρας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τόσο τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με το Ν. 4387/16, όσο και τις περικοπές που εφαρμόστηκαν το 2016 για το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, λόγω του ότι δεν υπήρχε αναλογιστική μελέτη που να αποδεικνύει την βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου μετά τις παρεμβάσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακόμη το ΣτΕ έκρινε πως δεν μπορεί το ύψος της κύριας σύνταξης να καθορίζει τη μείωση στην επικουρική σύνταξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γκρεμίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της επικουρικής ασφάλισης και περίπου 260.000 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών να διεκδικούν από το τέλος του μήνα αναδρομικά ποσά και επαναφορά των ποσών των επικουρικών συντάξεων που λάμβαναν τον Μάιο του 2016. Το κόστος για το ΕΤΕΑΕΠ από την επαναφορά των συντάξεων εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ τον μήνα.



Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης καλείται να βρει τη χρυσή τομή, χωρίς να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και με τη μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, μια πιθανή επαναφορά των συντάξεων στα προ νόμου Κατρούγκαλου επίπεδα οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δημιουργώντας έλλειμμα στο ΕΤΕΑΕΠ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δώσει εντολή για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα καταγράψει την πραγματική εικόνα βιωσιμότητας του Ενιαίου επικουρικού ταμείου. Η πραγματοποίηση της αναλογιστικής μελέτης θεωρείται αναγκαία και ανάλογα με το τελικό συμπέρασμα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΕΑΕΠ το 2016 εμφάνισε έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ, το οποίο τελικά μειώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ, λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια που ισχύουν οι αντισυνταγματικές τελικά περικοπές παρουσιάζει πλεόνασμα 87 εκατ. ευρώ το 2017, 17 εκατ. ευρώ το 2018 και 109 εκατ. ευρώ για το 2019. Η περιουσία του ταμείου ανέρχεται σε 2,572 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 23% σε σχέση με το 2015. Η χρήση των αποθεματικών αναμένεται να εξετασθεί ως λύση, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος κατήργησε τη διάταξη σχετικά με τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και δίνει τη δυνατότητα χρήσης των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων.

Πηγή (ΣΑ 19/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!