Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Τι θα γίνει με την έκπτωση φόρου 40% στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών


ΑΚΙΝΗΤΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης 40% στον φόρο για όσους κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση των σχετικών εργασιών, αλλά και των φορολογικών εσόδων, μιας και για να κερδίσει κάποιος χρειάζεται να ζητήσει αποδείξεις.

Το αρχικό σενάριο

Αυτό που είχαν αφήσει να εννοηθεί, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είναι πως η έκπτωση επί των συγκεκριμένων δαπανών θα εφαρμοζόταν επί των φόρων.

Δηλαδή αν πχ. κάποιος έκανε δαπάνες 10.000 ευρώ θα κέρδιζε 4.000 ευρώ που θα αφαιρούνταν από το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους.

Ωστόσο, δηλώσεις υπουργών τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για έκπτωση επί του φορολογητέου εισοδήματος και όχι απευθείας στο φόρο, ενώ σχετική αναφορά υπάρχει και στο σχέδιο προϋπολογισμού.

Δηλαδή, στο προηγούμενο παράδειγμα η έκπτωση των 4.000 ευρώ θα αφαιρούνταν όχι από τον φόρο, αλλά από το δηλωθέν εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι φόροι.

Άρα η έκπτωση στο φόρο δεν θα είναι 40%, αλλά μικρότερη και θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Όσο μικρότερο, τόσο πιο χαμηλό και το κέρδος.



Καμπανάκι από ΠΟΜΙΔΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάνει λόγο για αποτυχία του μέτρου αν εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο.

Όπως εξηγεί, αν η έκπτωση του 40% γίνεται από το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη, θα συμβούν τα εξής:

• Οσοι έχουν εισοδήματα έως 35.000 ευρώ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η «έκπτωση» θα είναι ασήμαντη, πολύ χαμηλότερη από τον ΦΠΑ που θα πρέπει να προπληρώσουν, για να πάρουν πίσω «ψίχουλα», ένα χρόνο μετά

• Οσοι έχουν εισοδήματα από 37.000 - 41.000 ευρώ ετησίως, απλώς θα πάρουν πίσω περίπου το ΦΠΑ που θα έχουν προκαταβάλει, ένα χρόνο αργότερα.

• Οσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα έχουν μια ασήμαντη διαφορά πέραν του ΦΠΑ, για την οποία δεν θα αξίζει καν να πιέσουν τους επαγγελματίες για έκδοση τιμολογίων.

Χαμένο το Δημόσιο

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ, «δώρο» σε όρους κάνουν ανακαίνιση με αγορές από μεγάλες επιχειρήσεις - αλυσίδες που εκδίδουν ούτως ή άλλως τιμολόγια, και στις εταιρίες που κάνουν ανακαίνιση στα ακίνητά τους.

Ετσι το «μέτρο» θα εξελιχθεί σε πραγματικό εισπρακτικό «Βατερλώ» για τα έσοδα του ΥΠΟΙΚ, και γι’ αυτό το λόγο, η σύστασή μας είναι να μην νομοθετηθεί καν με αυτή τη μορφή.

Τέλος, σημειώνει ότι με την αδικαιολόγητη αυτή στροφή, θα «καεί» κυριολεκτικά το σημαντικότερο μέτρο που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα αναζωογονούσε την αγορά, θα αξιοποιούσε τα υπάρχοντα ακίνητα κ.λπ.

(ΤΕ 9/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!