Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Για το 2020 πάνε τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η πεποίθηση ότι τα αναδρομικά του 10μήνου είχαν «κλειδώσει», ύστερα από τις αποφάσεις του ΣτΕ, καταρρίφθηκε. Αβάσιμες είναι επομένως και οι διαρροές από την κυβέρνηση που ανέφεραν ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους συνταξιούχους σε 72 δόσεις.

Άγνωστες παραμένουν οι εξελίξεις, σύμφωνα με «Τα Νέα», καθώς υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να εκδοθεί και από αυτή θα φανεί το εύρος των οφειλόμενων αναδρομικών.

Σίγουρο παραμένει το γεγονός πώς δεν θα καταβληθούν μέσα στο 2019.

Οπως εξήγησε και ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, «θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020 θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Η νέα απόφαση του ΣτΕ την οποία περιμένει η κυβέρνηση σχετίζεται με την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε καταλογίσει σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2015 έως την 30η Ιουνίου 2017.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι το θέμα των αναδρομικών για το 10μηνο δεν έχει τελεσιδικήσει και για τα αναδρομικά που θα προκύψουν θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες, να γίνει νόμος και μετά να ξεκινήσει η καταβολή τους.

Συνοψίζοντας, καθίσταται σαφές πως όλα είναι ρευστά για τους συνταξιούχους και ότι πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είναι αρκετά χρονοβόρα.



Σύμφωνα με τις ερμηνείες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής επί του περιεχομένου των αποφάσεων που εξέδωσε το ΣτΕ αναπροσαρμογές στα ποσά που λαμβάνουν και αναδρομικά φαίνεται να δικαιούνται:

1) Περισσότεροι από 20.000 νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης: Οι συγκεκριμένοι απόμαχοι της εργασίας μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, οπότε και σχεδιάζεται η κυβέρνηση να προωθήσει προς ψήφιση ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αναμένεται να δουν αυξήσεις και να δικαιωθούν -λίγα- αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, δεδομένου ότι το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των ποσών που δικαιούνται με τα ποσοστά αναπλήρωσης που καθορίζονται από τον νόμο 4387/16.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και έχουν συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου θα αυξηθούν περίπου έως 7%. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που ήδη λαμβάνουν με την ψήφιση του αναμενόμενου νέου ασφαλιστικού νόμου θα αυξηθούν σε ανάλογο ποσοστό αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Σε αρκετές μηνιαίες δόσεις θα τους επιστραφούν και τα όποια αναδρομικά θα δικαιωθούν.

Αναλόγως, φυσικά, θα αναπροσαρμοστούν και τα ποσά που λαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο 4387/2016).

2) Περίπου 251.000 δικαιούχοι παλαιών επικουρικών καθώς το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό τον επανυπολογισμό - περικοπή των επικουρικών συντάξεων, όπως έγινε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου στα μέσα του 2016. Έτσι αυτές οι 251.000 παλαιές επικουρικές με τον νέο νόμο που θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή αναμένεται να λάβουν μια σχετική αύξηση, ίσως και αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.

(ΤΕ 16/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!