Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Στα αζήτητα 1,6 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρου


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Στα αζήτητα παραμένουν 1,6 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρου διότι οι δικαιούχοι τους δεν προσκομίζουν στις εφορίες τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους δικαιούχους ξεπερνούσαν στο 9μηνο τα 1,6 δισ. ευρώ, αλλά οι φορολογούμενοι αρνούνται να εισπράξουν τα ποσά που τους αφορούν διότι δεν μπαίνουν σε μία ακόμα ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία με την εφορία, όπως είναι η απεικόνιση της περιουσιακής τους κατάστασης κ.α..

Ωστόσο η κυβέρνηση στο πλαίσιο άλλωστε των μνημονιακών καταλοίπων έχει αποστείλει σχέδιο προς έγκριση στην Κομισιόν για την απορρόφηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό το οποίο λιμνάζει στα κρατικά ταμεία, στερώντας από την πραγματική οικονομία σημαντική ρευστότητα, ικανή να τονώσει το εισόδημα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.



Αφορά δε βεβαιωμένες επιστροφές φόρου είτε από ΦΠΑ είτε από εισόδημα είτε πληρωμές για έργα που αφορούσαν το κράτος,

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση και στη συνέχεια η πληρωμή των φόρων ήταν προαπαιτούμενο και βασική υποχρέωση της Ελλάδας στα χρόνια του τρίτου μνημονίου που υλοποιούσε πειθήνια η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι το έκανε αυτό χωρίς επιτυχία παρακρατώντας τις επιστροφές για να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα «μαμούθ». Όπως το περυσινό που ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ!

Το σχέδιο που έχει αποστείλει το επιτελείο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπουργού Οικονομικών, προς την Κομισιόν προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους σταδιακά και εντός του επόμενου έτους, του 2020.

Πηγή (ΣΑ 19/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!