Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Σε ισχύ από την Τρίτη 15/10 οι αλλαγές στους όρους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης


ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης του καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Μεγάλο μέρος των ποσών των επιδομάτων θα δοθεί προκαταβολικά, δεδομένου ότι η δαπάνη του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ (από τα 57,7 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ).

Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι:

(1) Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο - η προμήθεια και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούν πολύ πιο νωρίς απ' ότι στη υπόλοιπη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% ή 25%

(2) Να προκαταβάλλεται σημαντικό μέρος από τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δηλαδή από τον Οκτώβριο και όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους. Με το νέο σύστημα, το επίδομα θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Τα ποσά θα εκταμιεύονται σε μηναία βάση ανάλογα με τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχει προμηθευτεί ο δικαιούχος.



Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

✔ Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

✔ Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

✔ Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ποιοι αποκλείονται

(-) Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15/10 και λήγει στις 30/4 του εκάστοτε επόμενου έτους.

Το ύφος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια Κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.

(ΠΑ 11/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!