Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Επίδομα στέγασης: Τι αλλάζει από 1/1/2020


ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 για να χορηγηθεί το επίδομα ενοικίου, θα πρέπει ο ενοικιαστής να έχει στο όνομά του τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ειδικότερα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους είχε ανακοινωθεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι κατ’ εξαίρεση θα χορηγηθεί το επίδομα ενοικίου ακόμα και αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία δεν είναι στο όνομά αυτού που κάνει την αίτηση. Σημειώνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να μεταφερθεί η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2020 το επίδομα θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους των οποίων η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο όνομά τους. Επομένως θα πρέπει οι σημερινοί δικαιούχοι να καταβάλουν το τίμημα των περίπου 130 ευρώ και να αλλάξουν το όνομα στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αυτό γίνεται, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Εργασίας, γιατί διαπιστώθηκε ότι ένας δικαιούχος που έχει πολλές κατοικίες να παίρνει δυο και τρία επιδόματα ενοικίου.



Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση:

– Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτούνται η δήλωση και η αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Αν δηλαδή το ηλεκτρονικό μισθωτήριο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει μέσα στη δωδεκάμηνη περίοδο επιδότησης του ενοικίου, ο δικαιούχους δεν μπορεί να το ανανεώσει.

– Έως τις 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

– Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

– Το επίδομα ανακαλείται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις.

Μόνο για το 2019 τα νοικοκυριά πληρώνονται κανονικά το επίδομα ενοικίου ακόμα και αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία δεν είναι στο όνομά τους.

Θα πρέπει όμως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσουν άμεσα στην αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ και να μην αφήσουν τελευταία στιγμή την αίτηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το επίδομα θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους που η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο όνομά τους.

Πάντως για την αλλαγή ονόματος και την υπογραφή της νέας σύμβασης οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν και τη σχετική εγγύηση.

Τι ισχύει για τους πολίτες που νοικιάζουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες;
Οι πολίτες που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες δεν μπορούν να εγκριθούν για το Επίδομα Στέγασης.

Υποβάλλω αίτηση και δεν εγκρίνεται επειδή η παροχή ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι οικιακή.
Για τις ανάγκες του προγράμματος γίνονται αποδεκτά μόνο μισθωτήρια με οικιακή παροχή ΔΕΔΔΗΕ.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δύο αιτούντες μένουν σε διαφορετικά σπίτια που έχουν όμως κοινό αριθμό ΔΕΔΔΗΕ;
Σε αυτή την περίπτωση οφείλουν να μεταβούν στον δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής τους προκειμένου να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ξεχωριστή κατοικία.

(ΤΕ 9/10/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!