Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία που θα απευθύνει το βράδυ στο Βελλίδειο ενώπιον των παραγωγικών φορέων βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, στην πρώτη παρουσία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, θα αναπτύξει το αναπτυξιακό σχέδιό του για τη χώρα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, «δεν θα μοιράσει υποσχέσεις, αλλά θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες», περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εξηγήσει τον σχεδιασμό του για τις μεταρρυθμίσεις, τα αναπτυξιακά κίνητρα που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του προωθούμενου νόμου, αλλά και τις φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες ετοιμάζει η κυβέρνηση στη βάση των προγραμματικών της δηλώσεων. Επενδύσεις, νέες καλές δουλειές και ασφάλεια είναι τρεις από τους όρους στους οποίους θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός που θα καταθέσει ένα δωδεκάμηνο προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων.

Χωρίς την παροχολογία που συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη: Τη φορολογία, τις επενδύσεις, τις εργασιακές σχέσεις και το ψηφιακό κράτος, με έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη και τη στήριξη κυρίως της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων.



Παράλληλα, θα κάνει μια αποτίμηση του έως τώρα κυβερνητικού έργου και θα θελήσει να αναδείξει το πώς οραματίζεται την ανάπτυξη της χώρας, που θα αλλάξει και τη συνολική εικόνα της.

Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν αναμένονται, αφού οι προτάσεις που θα διατυπωθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ήδη έχουν αναδειχθεί στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης τόσο προεκλογικά, όσο και μετά τις εκλογές. «Θα πρόκειται για μια ομιλία συνέπειας και προοπτικής», λένε στην κυβέρνηση και εστιάζουν στους δύο μεγάλους άξονες, οι οποίοι θα έλθουν εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή και θα αποτελέσουν το εγχειρίδιο της νέας οικονομικής πολιτικής της χώρας: το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επιχειρήσεις και οικοδομική δραστηριότητα
Ειδικά όσον αφορά στην φορολογία, ιδιαίτερη αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει στον ΕΝΦΙΑ που ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, με την ταυτόχρονη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5% καθώς και στα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Επίσης, στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου με αύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, στη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%, καθώς και στη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Έντονα εξάλλου ακούγεται το σενάριο της σταδιακής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η εντός διετίας κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Για να υλοποιηθούν γρηγορότερα οι μειώσεις φόρων, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να υπάρχει το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο και σε αυτό ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019. Στόχος είναι να πιαστούν οι στόχοι, διαψεύδοντας όσους έλεγαν ότι θα υπάρχουν 2 δις. ευρώ δημοσιονομικό κενό.

«Στόχος μας είναι δύο φορολογικοί συντελεστές στον ΦΠΑ. Ο ένας 11% και ο άλλος 22%, από 13 και 24% σήμερα», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Φυσικά, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που είναι για τα φάρμακα και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες. Θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ γιατί είναι πολύ υψηλός. Και αν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, στόχευσή μας είναι να μειώνουμε φόρους, που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο που υπάρχει στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ΟΟΣΑ και λειτουργούν σαν αντικίνητρο στη φανερή οικονομία και όχι στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία», τονίζει.

Πηγή (ΣΑ 7/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!