Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή της εισφοράς αλληλεγγύης θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ολλανδία χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινούν οι διεργασίες ενόψει της ανόδου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ την Παρασκευή, με το βλέμμα στραμμένο στην παρθενική ομιλία του με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, το βράδυ του Σαββάτου.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο μελετά το σκαρίφημα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη και επεξεργάζεται, πάντα σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το περιθώριο του κ. Μητσοτάκη για ανακοινώσεις. Είναι σαφές ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έρθει ένα φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα ενταχθούν αρκετά μέτρα ελάφρυνσης, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη κλειδώσει.

Παράδειγμα, η μείωση για του χρόνου του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 24%, αλλά και στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Ακόμα, σχεδόν αποφασισμένη θεωρείται η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ στο 9% ή 10%, από το σημερινό 22%, αλλά και του ανώτατου από το 45% μάλλον στο 42%. Ακόμα, θα ανακοινωθεί η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στον μεσαίο συντελεστή του 13%, η αναστολή του ΦΠΑ για την οικοδομή για τρία χρόνια, η αναστολή του φόρου υπεραξίας για άλλα τρία χρόνια, αλλά και η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.



Από εκεί και πέρα, όμως, και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, το πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο μιας «έκπληξης», μιας και τα ανωτέρω μέτρα, όσο θετικό αποτύπωμα και αν εκτιμάται ότι θα έχουν, είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Οι βασικές επιλογές του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά σε συνταξιούχους και μισθωτούς. Η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και τις «δυνατότητες» του προϋπολογισμού του 2020 που είναι σε φάση κατάρτισης και θα συζητηθεί και με τα κλιμάκια των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Είναι, πάντως, σαφές ότι, έστω και χωρίς να το διατυμπανίζει, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να προσθέσει και κάτι ακόμα στο περίφημο… «καλάθι» της ΔΕΘ, προκειμένου να αποτυπώσει και με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το κεντρικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» που επελέγη για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Reader.gr (ΤΕ 4/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!