Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Τα 6 "κλειδιά" της ρύθμισης των 120 δόσεων στην Εφορία


120 ΔΟΣΕΙΣ Η τελευταία ευκαιρία για την αξιοποίηση της ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων είναι αυτή που δίνει η κυβέρνηση σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η 30ή Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που θα παραμείνει ανοικτή η ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία, ενώ η καινοτομία της νεότερης ρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση είναι ότι σε αυτήν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν και περίπου 200.000 φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Αν το βασικό «κλειδί» για τη ρύθμιση είναι η ολοκλήρωση ηλεκτρονικής υποβολής του αιτήματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τότε τα επόμενα έξι είναι τα εξής:



1. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πάρουν βαθιά ανάσα μέσα από τη μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5%, κάτι που αυτομάτως ρίχνει το κόστος του ρυθμιζόμενου ποσού και συνεπώς της καταβαλλόμενης δόσης. Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα σχετικά με το ζήτημα του επιτοκίου, καθώς οι προσαρμογές γίνονται αυτόματα.

2. Αν κάποιος επιλέξει να δώσει ως προκαταβολή το διπλάσιο του ποσού της πρώτης δόσης, τότε θα έχει μείωση στις προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος καταβάλει 30€ καθώς και προκαταβολή 60€, τότε θα πετύχει μείωση των προσαυξήσεων κατά 60€. Η… λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η προκαταβολή πρέπει να δηλωθεί στην αίτηση και να πληρωθεί εντός τριών ημερών μαζί με την πρώτη δόση. Εξυπακούεται ότι το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση.

3. Η μείωση της μηνιαίας δόσης στα 20€ από 30€ βοηθάει κυρίως όσους έχουν μικρές οφειλές και μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή σε περισσότερες δόσεις λόγω μείωσης του ελάχιστου ποσού. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη ξεκινήσει τη ρύθμιση μπορούν έως τις 30 του μηνός να υποβάλουν αίτηση με βάση τη νέα ελάχιστη δόση, επιλέγοντας αν θέλουν ή όχι την αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις.

4. Στη ρύθμιση υπάγονται ποσά που έχουν βεβαιωθεί και φέτος αλλά αφορούν οφειλές που πληρώνονταν εκπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2018. Με βάση την προηγούμενη ρύθμιση, κάποιος φορολογούμενος που είχε περάσει από φορολογικό έλεγχο με προσωπικές διαφορές για τις χρήσεις 2013 και 2014 μπορούσε να ρυθμίσει το τελευταίο έτος και όχι το 2013! Τώρα, εφόσον το επιθυμεί ο φορολογούμενος, μπορεί να συμπεριλάβει στη ρύθμιση και τα ποσά της χρήσης 2018 με μοναδική προϋπόθεση ότι είναι βεβαιωμένες πριν από την υποβολή της αίτησης και πρέπει να έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα έως την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου 2018.

5. Οι επιχειρήσεις με οφειλές έως 1.000.000€ μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου των 120 δόσεων, ενώ πριν μπορούσαν μόνο σε 24 ή 36 δόσεις για έκτακτες οφειλές. Όσοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση 24 ή 36 δόσεων μπορούν να ζητήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου αλλαγή της ρύθμισης με αύξηση των δόσεων σε 120. Αν δεν κάνουν τη σχετική αίτηση, τότε οι δόσεις θα αναπροσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα και η δόση θα μειωθεί σημαντικά, αφού δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση προσαυξήσεων αλλά και μειωμένο επιτόκιο 3%.

6. Αναστέλλονται τα μέτρα και αποδεσμεύονται κατασχεμένα ποσά μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων. Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.



Εκτός από τα θετικά της ρύθμισης υπάρχουν όμως και ορισμένα αρνητικά, όπως για παράδειγμα ότι δεν αλλάζει κάτι για όσους έχουν επιλέξει τις 100 δόσεις, οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στις 120. Επιπλέον, για κάποιο φυσικό πρόσωπο, η βάση δεδομένων λαμβάνει υπόψη για τη διαμόρφωση της δόσης το εισόδημα της χρήσης 2017 και όχι του 2018. Το μεγάλο τεστ της νέας ρύθμισης είναι αναμφισβήτητα ο αριθμός των οφειλετών που θα πληρώσουν τις πρώτες δύο δόσεις αλλά και κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρήσουν τις προθεσμίες στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι αν δεν πληρωθούν οι φετινές οφειλές χάνεται η ρύθμιση, ενώ το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης των παλαιών βεβαιωμένων οφειλών. Επί της ουσίας, η νέα ρύθμιση και η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία θα αποτελέσουν το πρώτο και ουσιαστικό τεστ σχετικά με το αν και κατά πόσον υπάρχουν λεφτά για τακτοποίηση οφειλών από περισσότερους φορολογουμένους σε σχέση με μερικούς μήνες πριν…

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 16/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!