Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Επίδομα Στέγασης: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου


ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ Νέα αίτηση για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα στέγασης θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τα νοικοκυριά που έχουν αλλαγές στα εισοδήματά τους ή την περιουσιακή τους κατάσταση ή στη σύνθεση τους (π.χ. νέο μέλος).

Για τις περιπτώσεις που έληξε το μισθωτήριο συμβόλαιο απαιτείται πρώτα η ανανέωσή του και μετά η υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα Στέγασης εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης.

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται το εξάμηνο ισχύος των αιτήσεων του επιδόματος που εγκρίθηκαν έως και 31 Μαρτίου 2019.



Οι αιτήσεις αυτές δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο επανέλεγχος των αιτήσεων.

Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεωθούν. Στους δικαιούχους θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Εάν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση.

Προσοχή: για να μην χάσουν κάποιο μήνα επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί έως 30/9/2019.

Αυτόματες διασταυρώσεις
Για τους δικαιούχους που μέσω των αυτόματων διασταυρώσεων διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος, η αίτηση θα ανανεωθεί αυτόματα για έξι ακόμα μήνες. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσοχή: Όσοι εξ αυτών έχουν αλλαγές στη σύνθεση του νοικοκυριού τους σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται στην αίτηση, μπορούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου να ανακαλέσουν την αίτηση και να υποβάλλουν νέα.

Η ανωτέρω διαδικασία θα ακολουθείται στο τέλος κάθε μήνα για τις αιτήσεις του Επιδόματος Στέγασης για τις οποίες λήγει το πρώτο εξάμηνο ισχύος.

Είχα αιτηθεί για το Επίδομα Στέγασης το Μάρτιο αλλά το μισθωτήριο μου λήγει 30/11/2019. Θα ανανεωθεί αυτόματα η αίτηση μου για έξι ακόμη μήνες;
Όχι, εάν το μισθωτήριο με το οποίο είχατε αιτηθεί δεν καλύπτει το επόμενο εξάμηνο ισχύος της αίτησης η αίτηση δεν μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα. Θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση εάν έχετε νέο ενεργό μισθωτήριο σε ισχύ το οποίο καλύπτει το επόμενο εξάμηνο αναφοράς (ενδεικτικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν το Σεπτέμβριο, το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον από 1/10/2019 έως 31/3/2020).

Έχουν προκύψει αλλαγές στη σύνθεση του νοικοκυριού μου το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στην αίτηση μου για το Επίδομα Στέγασης; Τι πρέπει να κάνω ώστε να μην ανανεωθεί αυτόματα η αίτηση μου για έξι ακόμη μήνες με την προηγούμενη σύνθεση;
Θα πρέπει κατά τον τελευταίο μήνα ισχύος της αίτησης σας να την ανακαλέσετε και να υποβάλετε νέα, στην οποία να αποτυπώνονται οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύνθεση του νοικοκυριού σας.

(ΤΡ 24/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!