Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Κ. Μητσοτάκης: Από το 2021 η μείωση σε φόρο επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης - Δεν καταργούνται επιδόματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Κύμα μεταρρυθμίσεων, διεκδίκηση μείωσης πλεονασμάτων και στο βάθος δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για ακόμη περισσότερες φοροελαφρύνσεις, με πρώτο σταθμό το 2021 για το "ξήλωμα" του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, εξειδικεύοντας το κυβερνητικό σχέδιο που ξεδίπλωσε χθες στο Βελλίδειο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα επίδομα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός τόνισε πως η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Τόνισε επίσης πως από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.



Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα επιστρέψουν χρήματα σε αυτούς. Ετσι κινούμαστε με βάση τις δεσμεύσεις μας, τόνισε πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη. Υλοποιούμε την στρατηγική μας γιατί Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στους στόχους».

Απαντώντας σε ερώτηση για την διεθνή κρίση ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι η χώρα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της επόμενης τριετίας. «Προφανώς ο στόχος για την ανάπτυξη είναι εξαρτημένος με την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η διεθνής οικονομία πηγαίνει σε ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κάνουμε ότι μας αναλογεί», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε ότι αν η ΕΕ οδεύει σε ύφεση αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω σε επίπεδο Ευρώπης να εξεταστούν τρόποι να στηριχθεί η ζήτηση: περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, πιθανά ένας προϋπολογισμός ευρωζώνης. Αν η χώρα μας απειλείται από αρνητικές διεθνείς εξελίξεις δίνεται ένα ακόμα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο εκλογικός νόμος
Σε ότι αφορά την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό τόνισε ότι παρέχεται μια διευκόλυνση. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τρόπο διαμονής. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου, σημείωσε.

Για να ισχύει η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Καλώ την Βουλή να το ψηφίσει με 300 ψήφους. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς για να το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην γίνει αυτό πράξη.

Σε ότι αφορά την Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχει η Βουλή και θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν συνδέω το θέμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε ότι αφορά τον τελευταίο θα υπάρξει νέα πρόταση που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αναρωτηθείτε που θα ήταν τώρα η χώρα αν οι προηγούμενες εκλογές ήταν με απλή αναλογική.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι συνεπής σε ότι είχε πει προεκλογικά Είχε πει ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πλεονασμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το θέτω στο τραπέζι των συζητήσεων λέγοντας ότι είναι ξεπερασμένα. Όταν τέθηκαν ήμασταν σε διαφορετικό περιβάλλον επιτοκίων. Τότε επίσης υπήρχε ανησυχία ότι η Ελλάδα αν έχει περιθώριο θα το ξοδέψει σε προσλήψεις, συμπλήρωσε. Τώρα με την ΝΔ δεν υπάρχει αυτή η ανησυχία.

Όπως είπε όσο πιο χαμηλή είναι η ανάπτυξη τόσο δυσκολότερη η αποπληρωμή του χρέους. Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος ευκολότερα εξυπηρετήσιμο. Το ζήτημα έχει τεθεί και πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Θέλουμε, δήλωσε, να αξιοποιήσουμε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Αυτό σχετίζεται με την τέταρτη αξιολόγηση. Θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις είναι αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σχολίασε.

Η επαναγορά δανείων του ΔΝΤ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναγοράσει ακριβό χρέος του ΔΝΤ. Το αίτημα θα τεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, τόνισε. Θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως από την παρέμβαση.

Στόχος μου είναι το συντομότερο να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα, συμπλήρωσε.

Τα εργασιακά και τα επιδόματα
Κανένα επίδομα δεν καταργείται, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά τα εργασιακά δήλωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις στο προσεχές νομοσχέδιο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση. Σε ότι αφορά τις εργασιακές συμβάσεις τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιστοποιημένα το φάσμα της χρεοκοπίας.

Η Τουρκία
Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ ώστε να εκτονώνεται η ένταση και να βρίσκονται λύσεις. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Δεν συγχέουμε τις διμερείς σχέσεις με αυτές που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και το προσφυγικό. «Δεν νοείται η απειλή της ΕΕ για την εξασφάλιση πόρων για το προσφυγικό. Η ΕΕ έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας ωφέλιμης συμφωνίας. Να συζητήσουμε αν πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια αλλά όχι με «τσαμπουκάδες».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για τα κονδύλια και πως διατέθηκαν. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική που στηρίζεται στο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως προς τις επιστροφές. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, ώστε να βοηθήσουν και να γίνει ένας επιμερισμός σε όλες της χώρες της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες να απολαμβάνουν τα οφέλη από τη Συνθήκη της Σένγκεν και να μην συμμετέχει στον επιμερισμό των βαρών.

Οι εξεταστικές επιτροπές
Δεν θέλω να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον. Σιγά σιγά κλείνουμε τα κεφάλαια αυτής της περιόδου, υποστήριξε.

Η διενέργεια εξεταστικών δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, αλλά η Βουλή. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί για κάποιο θέμα που θα έρθει από τη δικαιοσύνη θα αποφασίσει το κοινοβούλιο.

Η ΔΕH
Το σχέδιο έχει παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό. Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για την ΔΕΗΔΕΗ 0,00%, μέσα από την επιχείρηση και αυτό είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί. Αυτό αφορά τη δικαιοσύνη, και όχι την κυβέρνηση. Ολοι θα πρέπει να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η Επιχείρηση. Δεν θέλω να βλέπω το θέμα μόνο αμυντικά. Θέλω να την δω ως «μπροστάρη» στην προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον. Πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

Ο ΠτΔ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα απαντήσει σε τρεις μήνες. Είναι ανεπίκαιρο, σημείωσε, το ερώτημα.

Ο φόρος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την μείωση του πρώτου συντελεστή στο 9% από 22%, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τους κάλεσε να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Όπως είπε από το 2021 θα υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να αρχίσει να μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος και στόχος είναι να καταργηθούν πλήρως το 2023.

Το κόστος των φοροαπαλλαγών
Σε ότι αφορά το κόστος των φορολογικών μέτρων σημείωσε ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ. Εκτίμησε ωστόσο ότι η φορολογική συμμόρφωση θα μειώσει την επιβάρυνση. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει αναλυτική λίστα για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε.

Οι τράπεζες
Θα βάλουμε φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και θα απαιτήσουμε από τις τράπεζες να μην καθυστερήσουν τις περιπτώσεις χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, δήλωσε. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είναι αμείλικτες με παλαιούς μετόχους που διάγουν πολυτελή βίο και χρεοκόπησαν τις εταιρείες τους. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους.

Η συμφωνία των Πρεσπών
Απαντώντας σε ερώτηση για το έχει χαμηλώσει τη ρητορική στο θέμα και το κατά πόσο θα επιχειρήσει να αλλάξει τη συμφωνία ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι «εθνικά επιζήμια συμφωνία». Όπως είχα πει, έχει κυρωθεί από την Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν, συμπλήρωσε.

Όπως δήλωσε θα είμαστε αυστηροί ως προς την εφαρμογή της. Αυτό που χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα είναι μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική.

Η τετραετία
Το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου είναι οι πρόωρες εκλογές, αυτές θα γίνουν το 2023. Βρίσκω διασκεδαστική αυτή τη συζήτηση. Το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι. Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος η επόμενη εκλογή θα είναι απλής αναλογικής, άρα διπλή κάλπη. «Δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απλή αναλογική».



Το πετρέλαιο
Όπως είπε ο πρωθυπουργός μας απασχολεί το ζήτημα και αν για κάποιο λόγο έχουμε δημοσιονομικό χώρο, και εντός του 2019, είναι άμεση προτεραιότητα αυτό το ζήτημα και το κόστος παραγωγής των αγροτών. Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Χαίρομαι που άνοιξε η συζήτηση, γιατί έχουμε δίκιο. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη. Μας ασκήθηκε κριτική. Οποιοδήποτε αίτημα γίνει θα τεθεί με τρόπο που να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών που ανήκουν στην Ελλάδα.

Ο ποινικός κώδικας
Θα δώσουμε χρόνο για να εξεταστούν οι αλλαγές, τόνισε. Όπως είπε στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εχουν πολλά «καλά» οι νέοι ποινικοί κώδικες αλλά και χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν.

(ΚΥ 8/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!