Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό είναι το σχέδιο για το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ


ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ Χωρίς το επίδομα των 2000 ευρώ θα μείνουν όσα ζευγάρια αποκτήσουν παιδί μετά την Πρωτοχρονιά εφόσον –βάσει του εισοδήματός- τους κατατάσσονται στο 10% των «πλουσιοτέρων» Ελλήνων.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να θεσπίσει και εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια για να αποφύγει την επιδότηση των πιο εύπορων οικογενειών και να συγκρατήσει το δημοσιονομικό κόστος κοντά στα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει η σκέψη το ποσό των 2000 ευρώ να μην δίδεται ολόκληρο με την γέννηση του παιδιού αλλά να «σπάει» σε δύο δόσεις ώστε εκτός από τα έξοδα του μαιευτηρίου και του γιατρού, οι γονείς να διευκολύνονται και στη συνέχεια με τις πρώτες δαπάνες του παιδιού.

Οι λεπτομέρειες καταβολής του επιδόματος θα κλειδώσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί η διάταξη και να προετοιμαστεί και ο τρόπος καταβολής ενόψει της αλλαγής του χρόνου. Η διάταξη θα προβλέπει κατ’ αρχήν εισοδηματικό κριτήριο. Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, θα χρησιμοποιηθεί το οικογενειακό εισόδημα όπως αυτό αποτυπώθηκε στη φορολογική δήλωση του 2019. Δηλαδή, κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος μέσα στο 2020, θα είναι τα εισοδήματα του 2020. Μένει να αποφασιστεί αν –όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα επιδόματα- θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο το εισόδημα του «νοικοκυριού». Αν αυτό συμβεί, τότε θα συνυπολογίζονται και οι αποδοχές των φιλοξενούμενων μελών της οικογένειας (π.χ παππούδες, γιαγιάδες κλπ).



Ο στόχος του υπουργείου είναι εκτός επιδόματος να μείνει το 10% των φορολογουμένων με το υψηλότερο εισόδημα (μεγαλύτερο δεκατημόριο). Ο ακριβής υπολογισμός θα γίνει του εισοδηματικού ορίου θα γίνει τις επόμενες ημέρες με βάση και τα δηλωθέντα εισοδήματα στη φετινή δήλωση. Ωστόσο, η «εμπειρία» των τελευταίων ετών δείχνει ότι το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών είναι αυτά που εμφανίζουν αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ. Μένει να φανεί αν το υπουργείο Εργασίας θα ακολουθήσει αυστηρά τα στατιστικά ευρήματα από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων ή αν δείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα. Διαφοροποίηση ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (μονογονεϊκή οικογένεια, ζευγάρια κλπ) δεν αναμένεται να υπάρξει. Όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, θα χρησιμοποιηθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί η αξία των ακινήτων κατά την 1/1/2019.

Όσον αφορά στον τρόπο διανομής του επιδόματος, γίνονται διάφορες σκέψεις. Η πρώτη είναι, ολόκληρο το ποσό των 2000 ευρώ να καταβάλλεται αυτομάτως με το που θα δηλώνεται η γέννηση του παιδιού. Η εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι η καταβολή ενός μέρους του επιδόματος με τη γέννηση του παιδιού (π.χ 1000 ή 1500 ευρώ) με τα υπόλοιπα χρήματα να δίδονται έξι μήνες αργότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν και άλλα έξοδα του ζευγαριού.

Πηγή (ΔΕ 23/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!