Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στους συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά των συντάξεών τους


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν στους συνταξιούχους περίπου 1.770.000 εκκαθαριστικά των συντάξεών τους με καθυστέρηση εννέα μηνών.

Σε 222.986 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστερούσε την αποστολή των εκκαθαριστικών.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε ότι η διαδικασία επανυπολογισμού έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2018, ενώ σε επιστολή της η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ επισήμανε σε ασφαλισμένο ότι δεν είναι υποχρεωμένη να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.



Αποκαλύφθηκε όμως, αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν είχε ολοκληρωθεί και ότι εκκρεμούσε για 222.986 συντάξεις με βάση έγγραφο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό σύνταξης ή κάποια μικρή αύξηση.

Επισημαίνεται ότι με τα νέα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι θα δουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η πλειονότητα των παλαιών συντάξεων, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον Ιανουάριο στη βάση της εξίσωσης εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη συν προσωπική διαφορά.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000 οι οποίοι έχουν δει αύξηση).

Ωστόσο, κανείς δεν έχει λάβει ενημερωτικά σημειώματα με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και τα νέα μεικτά ποσά. Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί διά νόμου οι 600.000 συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή (ΠΑ 6/9/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!