Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Κόκκινα δάνεια: Στο «σφυρί» βγαίνουν σπίτια κάτω των 100.000 ευρώ


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Με ραγδαίους ρυθμούς ανεβαίνουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι κατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, με τους τραπεζίτες να στέλνουν τελεσίγραφο στους οφειλέτες «προστασία ή πλειστηριασμός».

Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου προειδοποιεί ότι οι οφειλέτες θα πρέπει είτε να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, εφόσον δικαιούνται την προστασία, είτε να έρθουν σε ρύθμιση με την τράπεζα -διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction.gr 1.900 κατοικίες με τιμή εκκίνησης κάτω από τις 100.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την απόφαση των τραπεζών να σκληρύνουν τη στάση τους. «Πολλοί οφειλέτες δεν έχουν καταλάβει ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε -τότε δηλαδή που δεν πλήρωναν αλλά δεν είχαν ούτε συνέπειες. Όσοι δικαιούνται προστασία θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, διαφορετικά θα λάβουν ραβασάκια για πλειστηριασμούς πολύ σύντομα», αναφέρει η ίδια πηγή.



Φυσικά, ο αριθμός αυτός δεν αφορά αποκλειστικά σε κύριες κατοικίες, ούτε πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από τράπεζες -ένα ποσοστό επισπεύδεται και από ιδιώτες. Ο αριθμός αυτός, όμως, είναι ενδεικτικός της πίεσης που ασκούν οι τράπεζες πλέον στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σημειώνεται ότι η προσέλευση των «κόκκινων» οφειλετών στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ακόμη και μετά την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών να καταργηθεί η προσκόμιση πιστοποιητικού βαρών -το μοναδικό δικαιολογητικό που έπρεπε να υποβληθεί ως «χαρτί» καθυστερώντας σημαντικά τις αιτήσεις.

Για τον λόγο αυτό, τόσο η Eurobank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εξαγγείλει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δικαιούχων της προστασίας, η οποία εκτός από πολυετή επιμήκυνση δανείου και μείωση επιτοκίου περιλαμβάνει και κρατική επιδότηση έως 50% -αναλόγως της εισοδηματικής/οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη.

Πηγή (ΔΕ 16/9/19)



Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Υποβολή αίτησης - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!