25/8/19

Έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων - Ευκαιρίες στις προθεσμιακές


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Στην κατάργηση των προσφορών στις προθεσμιακές καταθέσεις για τα μετρητά που επιστρέφουν σε λογαριασμούς προθεσμίας προχώρησαν οι τράπεζες.

Μετά την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, η βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα οδήγησε σε αύξηση των ροών μετρητών προς καταθετικούς λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες προχώρησαν στην αναστολή όλων των προγραμμάτων επιβράβευσης των συγκεκριμένων καταθετών, που προέβλεπαν αυξημένα επιτόκια για τοποθέτηση χρημάτων σε προθεσμιακά προϊόντα.Οι κίνδυνοι για τα μετρητά

Με την επικείμενη πλήρη άρση των capital controls, η διατήρηση ρευστών διαθεσίμων εκτός συστήματος καθίσταται ασύμφορη καθώς ενέχει κινδύνους, πχ. κλοπή, ενώ κοστίζει καθώς τα χρήματα δεν τοκίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού επιστροφής χαρτονομισμάτων, χωρίς να είναι απαραίτητο το λανσάρισμα ειδικών προσφορών από τη μεριά τους.

Εκτός κι αν πρόκειται για μεγάλα ποσά, οι αποταμιευτές καλούνται να επιλέξουν από τα προϊόντα ραφιού των συστημικών ομίλων, οι αποδόσεις των οποίων δεν ξεπερνούν πλέον το 0,50%.

Στον αντίποδα, παραμένουν τα προνομιακά επιτόκια για χρήματα που επιστρέφουν από το εξωτερικό, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα κίνητρα επαναπατρισμού δεν είναι και τόσο ισχυρά.

Έτσι, το premium στο επιτόκιο μπορεί να φτάνει έως και τις 20 μονάδες βάσης, με το συνολικό ετησιοποιημένο κέρδος να διαμορφώνεται μέχρι και το 0,70% περίπου.

Έρχονται μειώσεις

Επιπλέον, μετά την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων οι τράπεζες προγραμματίζουν νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Ήδη η Alpha Bank έχει κάνει γνωστές περικοπές που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο στους λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, ενώ αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται από όλες τις τράπεζες μέσα στο φθινόπωρο.

Στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους άντλησης ρευστότητας από το καταθετικό κοινό, το οποίο παραμένει με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ στις προθεσμιακές καταθέσεις πάνω από το 0,50%.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως τα σημερινά επιτόκια προθεσμίας να αποτελούν ευκαιρία για τους καταθέτες, αφού οι τελευταίοι μπορούν να κλειδώσουν την απόδοσή τους για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πηγή (ΚΥ 25/8/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!