Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/8/19

Πότε και πόσο μειώνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Με έγγραφο του ΕΦΚΑ γνωστοποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4554/2018, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν την απασχόληση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Με τις σχετικές διατάξεις του νόμου παρέχεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε χιλιάδες επαγγελματίες να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ενεργές και ταυτόχρονα να καταθέτουν αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, χωρίς να είναι απαραίτητο να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις μεταβιβάσουν σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Με τη διάταξη αυτή εισάγεται σημαντική αλλαγή στο καθεστώς της συνταξιοδότησής τους και αποκτούν το δικαίωμα και οι ασφαλισμένοι αυτοί να αποφασίζουν τη συνέχιση ή μη της δραστηριότητάς τους όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (μισθωτοί κ.λπ.).

Ευνοϊκότερο καθεστώς ισχύει για τους αγρότες. Δεν θα περικόπτεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημα από τις αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 4.923 ευρώ ετησίως. Επιπλέον αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων που διορίζονται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

(ΠΕ 22/8/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!