ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής Ε9 2021 * ΤτΕ: Στα 5,56 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2019 * Εκτός λειτουργίας το TAXISnet από την Παρασκευή 24/1/2020 στις 16:00 έως και το Σάββατο 25/01 στις 10:00 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,6% υποχώρησε η ανεργία τον Οκτώβριο * Στα 1,478 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Νοέμβριο * Από 13/1 έως 29/2 οι χειμερινές εκπτώσεις * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/8/19

Αναδρομικά: Επιστροφή των χρημάτων σε βάθος πενταετίας


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων στις συντάξεις. Η απόφαση που αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά στον νόμο Κατρούγκαλου πρόκειται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το θέμα των αναδρομικών θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς το κόστος της δικαίωσης των ενδιαφερόμενων συνταξιούχων μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου. Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης.Οι περικοπές που κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικές αφορούν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων αφορά σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που ξεπερνούν ακόμα και τις 7.000 ευρώ.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι το επίμαχο διάστημα αφορά στο δεκάμηνο μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), καθώς το κόστος φαίνεται να ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται ότι το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών φέρεται να φτάνει και στα 175 εκατ. Ευρώ και αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν το 2012, τότε ο λογαριασμός ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, η επιστροφή των χρημάτων θα ξεπεράσει σε βάθος την 5ετία, ώστε να μην υπονομευθεί και να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σχεδιαζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, τα αναδρομικά που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους – σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις –φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα παρακολουθούν από κοντά και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι δεν έχουν κρύψει τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στη δημοσιονομική πορεία της χώρας μια πιθανή υποχρέωση επιστροφής στους συνταξιούχους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

(ΣΑ 24/8/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!