Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Ανοίγει ξανά το Κτηματολόγιο της Αθήνας - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Αντίστροφα μετράνε οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς απέμειναν λιγότερες από 15 μέρες για να αποσταλεί το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία που «έτρεχε» το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου.

Αν και το διάστημα που είχαν οι πολίτες στη διάθεσή τους ήταν αρκετό, μεγάλη μερίδα πολιτών επικαιροποιεί όσα δηλώθηκαν κατά την πρώτη κτηματογράφηση του 2008.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, όσα δεδομένα δεν προλάβουν να μπουν στο σύστημα θα «ανέβουν» στη φάση της Ανάρτησης, η οποία δρομολογείται προς τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.



Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως οι πολίτες σχετικά με τις ενστάσεις τους και τις διορθώσεις που επιθυμούν να κάνουν στα στοιχεία που έχουν καταθέσει.

Τις επόμενες μέρες που θα παραδώσει το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να ξεκινήσει το στάδιο της Ανάρτησης, δηλαδή η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους.

Ποιοι συμμετέχουν στην Ανάρτηση
Στη φάση αυτή συμμετέχουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση και οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την Ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Πού πραγματοποιείται η Ανάρτηση
Η Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα γραφεία κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών. Κατά τη διαδικασία αυτή οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Τι χρειάζεται ο δικαιούχος για να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης
Είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Τaxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό στο Κτηματολόγιο και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του ο κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς Τaxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε Ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.

Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης. Μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.
Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι δικαιούχοι στον προσεκτικό έλεγχο των εγγράφων που θα παραλάβουν ταχυδρομικά. Αυτό ίσως είναι το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας της Ανάρτησης.

Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει το φάκελο που θα αποσταλεί από το Κτηματολόγιο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την Ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Ειδικές περιπτώσεις
Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν, αλλά είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους ή τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή.

Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενοι ορισμένοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν.

Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του Ν. 2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ).



Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων
Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της Ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία 4 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

(ΣΑ 17/8/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!