Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Ποιες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις θα κάνει η Εφορία


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Δυο σημαντικές φορολογικού χαρακτήρα διασταυρώσεις προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για διασταυρώσεις και επαληθεύσεις δεδομένων που έχουν δηλώσεις οι φορολογούμενοι σε διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις και πλατφόρμες και οι οποίες στοχεύουν στο να εντοπίσουν αδήλωτη φορολογητέα ύλη καθώς και μη απόδοση ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα:



- Η πρώτη διασταύρωση διενεργείται μεταξύ των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών, των λεγόμενων ΜΥΦ, και των επαγγελματικών δαπανών που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι στις φορολογικές δηλώσεις πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν συμπιέσει τα καθαρά τους κέρδη μέσω της δήλωσης περισσότερων επαγγελματικών δαπανών από αυτές που έχουν δηλώσει στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και για τις οποίες διαθέτουν τιμολόγια. Η πρώτη διασταύρωση έχει γίνει για τη χρήση 2014 και τις επόμενες και έχουν προκύψει σημαντικά ευρήματα, δηλαδή αποκλίσεις. Τα ελεγκτικά τμήματα των φορολογικών υπηρεσιών έχουν ήδη αρχίσει να συντάσσουν λίστες φορολογούμενων οι οποίοι θα υποστούν φορολογικό έλεγχο

- Η δεύτερη διασταύρωση αφορά στα αναλυτικά δεδομένα δαπανών που έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στη δήλωση πληροφοριακών δεδομένων, το γνωστό Ε3. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους. Αυτό που γίνεται είναι η επεξεργασία των μέσων όρων ύψους επαγγελματικών δαπανών ανά επαγγελματικό κλάδο. Στη συνέχεια ο μέσος όρος συγκρίνεται μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης με το ποσό των επαγγελματικών δαπανών που έχει δηλώσει κάθε επαγγελματίας και επιχείρηση. Οι περιπτώσεις που η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη αποτελούν τους πιο πιθανούς στόχους για την διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση πραγματοποιεί και σειρά επαληθεύσεων στα δεδομένα που έχουν δηλώσει όλα τα φυσικά πρόσωπα στις φορολογικές τους δηλώσεις, όπως για παράδειγμα στις δαπάνες που αποτελούν τεκμήριο (δίδακτρα κλπ).

Πηγή (ΣΑ 24/8/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!