Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

26/8/19

Τι αλλάζει στα δημόσια νοσοκομεία από το φθινόπωρο


ΥΓΕΙΑ: Η βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία και η αντιμετώπιση των ελλείψεων, τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε προσωπικό, θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και τις δυσλειτουργίες του ΕΣΥ.

Η διαθεσιμότητα περισσότερων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που παραμένουν κλειστές καθώς δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό (σήμερα λειτουργούν 420 κλίνες ΜΕΘ, ενώ άλλες 150 είναι κλειστές αν και έτοιμες να λειτουργήσουν, ενώ με βάση τα 30 χιλιάδες αναπτυγμένα κρεβάτια στα νοσοκομεία θα έπρεπε να λειτουργούν 3.000 κρεβάτια), η διεύρυνση της λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, η διαφάνεια στις λίστες των χειρουργείων, το να φύγουν τα ράντζα από τους διαδρόμους των νοσοκομείων και η πλήρης ψηφιοποίηση του ατομικού φακέλου υγείας είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να υιοθετηθούν από την Αριστοτέλους.

Επιπλέον προκρίνεται η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στο σκέλος της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 45 χιλιάδες. Όπως αναφέρει, το προσωπικό των νοσοκομείων λιγόστεψε κατά 25 χιλιάδες την τελευταία δεκαετία. 12 χιλιάδες είναι οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στα νοσοκομεία των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020.

Την ίδια ώρα, εκτός από τις ελλείψεις, πιέζει και η οικονομική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως αποτυπώνεται στο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης του Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονταν στα 546 εκατ. ευρώ, με τα χρέη να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και να συσσωρεύονται.

Τα φέσια του ΕΣΥ ειδικότερα ήταν 531 εκατ. ευρώ το Μάιο και 485 εκατ. στο τετράμηνο, ενώ από το Δεκέμβριο του 2018 έχουν εκτοξευτεί κατά 85% (από τα 294 εκατ.).

Από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας που έχουν προωθηθεί στον αντίποδα, οι συζητήσεις με την αγορά των ιδιωτικών κλινικών ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε κλινικές να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς, η κατ΄ οίκον ή στα γειτονικά φαρμακεία διανομή φαρμάκων στους χρόνιους ασθενείς, η επιτάχυνση της διαδικασίας ηλεκτρονικής προέγκρισης για την χορήγηση φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία φαρμακοθεραπεία και η ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Πηγή (ΔΕ 26/8/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!