Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επιδόματα - Τι αλλάζει στο ΚΕΑ


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΚΕΑ: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου και φυσικά το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα θα είναι τα επιδόματα που θα δοθούν σε χιλιάδες δικαιούχους το 2020.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και όπως τονίζει δεν πρόκειται να καταργηθεί και να μειωθεί κανένα επίδομα. Στόχος είναι να ενισχυθούν και να καταβάλλονται στοχευμένα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όλα τα επιδόματα που δίνονται σήμερα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με στόχο να ενισχυθούν όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας. Έτσι το επίδομα παιδιού θα καταβάλλεται κανονικά σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα και θα ενισχυθεί μέσω νέου επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από 1.1.2020 το οποίο υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.



Παράλληλα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα γίνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθει από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να διευρυνθεί, να ενισχυθεί και να αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία. Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εκεί, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα καταβάλλεται κανονικά και η επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σήμερα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

Στο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών για τους παιδικούς σταθμούς προβλέπεται να μπουν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς το 2020 ενώ αν κάποια οικογένεια δεν καλυφθεί, θα προβλέπεται ένα κουπόνι 180 ευρώ το μήνα, για 10 μήνες το χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που προτιμά.

Πηγή (ΠΑ 23/8/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!