Τουρισμός: Εισπράξεις 13,2 δισ. ευρώ στο 8μηνο * Από την Κυριακή 27/10 η χειμερινή ώρα (-1) * ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν κατά 5% οι άνεργοι τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 335,518 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο β' τρίμηνο του 2019 * ΤτΕ: Στα 3,9 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα στο 9μηνο * ΑΑΔΕ: Στα 104,489 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

12/8/19

Ρυθμίσεις "2 σε 1" από τις τράπεζες για όσους υπαχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της α΄ κατοικίας


Ρυθμίσεις δανείων: "Εκστρατεία" προσέγγισης των δανειοληπτών που εμπίπτουν στον νέο νόμο 4605/2019, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με λύσεις νόμου Κατσέλη, ξεκινούν οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πέραν του "κουρέματος" που θα απολαμβάνουν οι δανειολήπτες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605, οι τράπεζες συμφώνησαν να προσφέρουν ενιαία στους οφειλέτες και "κούρεμα" 80% για τις οφειλές τους μέχρι 50.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια σε όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δανειολήπτες με δάνεια 9 – 10 δισ. ευρώ τους οποίους οι τράπεζες θα προσεγγίσουν τον Σεπτέμβριο, ενθαρρύνοντάς τους όχι απλά να μπουν στον νόμο 4605, αλλά να κλείσουν συνδυαστικά και τις υπόλοιπες οφειλές τους με τις τράπεζες. Πρόκειται για οφειλές (π.χ. από πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια) που κινούνται πέραν των δανείων που φέρουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία και ως εκ τούτου δεν πληρούν το βασικό κριτήριο για να εμπίπτουν στις διατάξεις ρύθμισης του ν. 4605. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον ν. 4605 από πλευράς υπερχρεωμένων δανειοληπτών, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς πιστεύουν πολύ στη λειτουργικότητα του νέου νόμου για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων.Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, από τα περίπου 17 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 (Κατσέλη), περίπου το 40% αυτών έχει πάρει οριστική απόφαση. Δάνεια περίπου 9 – 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία απόφασης (είτε π.χ. γιατί εκκρεμεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, είτε γιατί ο δανειολήπτης έχει πάρει αναβολή αλλά δεν έχει οριστεί νέα δικάσιμος είτε η υπόθεση έχει εκδικαστεί αλλά δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση). Στη δεξαμενή των δανείων αυτών και ειδικότερα στους δανειολήπτες που οι τράπεζες έχουν αξιολογήσει ως ειλικρινείς, από την πορεία της σχέσης τους με τις τράπεζες και τα πραγματικά οικονομικά τους δεδομένα, θα απευθυνθούν οι τράπεζες. Στόχος, να τους προσφέρουν γενναιόδωρες προτάσεις ρύθμισης του συνολικού τους χρέους, προκειμένου έτσι να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια προς όφελος της ταχύτερης επίλυσης υποθέσεων του ν. Κατσέλη.

Κατόπιν αυτού, στο NPL Committee της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες συμφώνησαν να απευθυνθούν στους οφειλέτες που έχουν και χρέη χωρίς εξασφαλίσεις, δίνοντάς τους λύσεις ρύθμισης αντίστοιχες με αυτές που θα λάμβαναν από το δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα δε, να προχωρήσουν σε "κούρεμα" 80% των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ του δανειολήπτη σε όλες τις τράπεζες.

Οι τράπεζες στοχεύουν σε ένα πλήθος δανειοληπτών περίπου 100.000, ενώ στόχος τους είναι να εξέλθει από τη δεξαμενή αυτή των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, ένα ποσοστό οφειλετών της τάξεως του 20% - 30%.

Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, ο νόμος 4605/2019 έχει όλα τα στοιχεία από πλευράς διαδικασιών (αυτοματοποιημένη ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, "κούρεμα" οφειλής και κρατική επιδότηση) για να λειτουργήσει θετικά προς την ελάφρυνση του χρέους των ιδιωτών και τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλυθεί ταυτόχρονα και το θέμα των υπόλοιπων οφειλών των δανειοληπτών που μένουν εκτός του πεδίου ρύθμισης του νόμου, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι οφειλέτες να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον 4605.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι τραπεζίτες κάνουν ήδη λόγο για πολλές αιτήσεις παραίτησης δανειοληπτών από τον νόμο Κατσέλη (ν. 3869) μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ν. 4605 την 1η Ιουλίου.

Πηγή (ΔΕ 12/8/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Υποβολή αίτησης - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμα: