Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Η Εφορία ελέγχει 1 εκατ. φορολογούμενους που έλαβαν επιστροφή φόρου


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Ελέγχους σε περίπου 1.000.000 φορολογούμενους που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος πραγματοποιεί η Εφορία, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ορθώς τους επιστράφηκε ο φόρος.

Η ΑΑΔΕ, ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν εντός πέντε ημερών στην οικεία ΔΟΥ για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει ότι πράγματι, τα στοιχεία που ανέγραψαν στο ηλεκτρονικό έντυπο του Ε1 είναι ορθά και δικαιολογείται η επιστροφή του φόρου.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν φέτος επιστροφή φόρου ανήλθαν σε 964.301 και σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος ξεκίνησε από όσους υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις, με τις οποίες έλαβαν την επιστροφή φόρου. Αναλυτικότερα το ελεγκτικό πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει:



  1. Τον έλεγχο των δηλώσεων των φορολογουμένων οι οποίοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες προέκυψε επιστροφή φόρου. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβλήθηκε κανονικά η αρχική δήλωση, και το αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό. Κατόπιν ο φορολογούμενος υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την οποία δήλωσε είτε περισσότερες δαπάνες (στους κωδικούς 049-050) είτε δωρεές είτε μείωσε το ύψος των εισοδημάτων ή των τεκμαρτών δαπανών του. Σημειώνεται ότι η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων εάν γίνει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Αν γίνει αργότερα, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
  2. Τον έλεγχο των φορολογουμένων που η αρχική δήλωση έδειξε μηδενικό αποτέλεσμα ή μικρή επιστροφή φόρου η οποία διευρύνθηκε με την τροποποιητική δήλωση.
  3. Τον έλεγχο των φορολογουμένων που με την αρχική φορολογική δήλωση και χωρίς την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, έλαβαν μεγάλη επιστροφή φόρου.
  4. Τον έλεγχο των φορολογουμένων, των οποίων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωση προέβλεπε την πληρωμή φόρου, και με την τροποποιητική το ποσό του φόρου μειώνεται σημαντικά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι εντοπίστηκαν απίστευτες κομπίνες από το taxisnet, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση μια φορολογούμενη η οποία υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις στις οποίες ανέγραψε ότι κατέθεσε στον Ειδικό Λογαριασμό για την απομείωση του δημοσίου χρέους της χώρας, το συνολικό ποσό των 450.000 ευρώ (!), και μέσω της δωρεάς αυτή εξασφάλισε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 38.000 ευρώ. Επίσης δήλωσε, έσοδα από τόκους αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως και παρακρατούμενους φόρους, επί των τόκων.

Η επιστροφή φόρου καταβλήθηκε, αλλά αμέσως ξεκίνησε έλεγχος και αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν δωρεές για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ούτε οι τόκοι. Της ζητήθηκε συγκεκριμένα να προσκομίσει αποδείξεις για την κατάθεση των 450.000 ευρώ, στο λογαριασμό για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν τις προσκόμισε. Αποτέλεσμα ήταν, αντί για επιστροφές φόρου, να πέσουν πρόστιμα, συνολικού ύψους 71.500 ευρώ!

Πόσοι έλαβαν επιστροφή φόρου και πόσοι πλήρωσαν


Οι φορολογούμενοι που έλαβαν φέτος επιστροφή φόρου ανήλθαν σε 964.301 (10,94%), ενώ το ποσό που τους πιστώθηκε ανήλθε σε 360,63 εκατ. ευρώ. Επίσης, 4.791.327 φορολογούμενοι (το 54,35%) έλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά και 3.060.706 φορολογούμενοι (το 34,72%) ήταν οι άτυχοι οι οποίοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Πηγή (ΤΕ 21/8/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!