Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Tα πρώτα μέτρα Βρούτση σε συντάξεις, εισφορές, επιδόματα, εργασιακά


Πέντε παρεμβάσεις εξήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά την τελετή παράδοσης –παραλαβής των καθηκόντων του από την προκάτοχό του Έφη Αχτσιόγλου.

Αυτές είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, το "Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων" (σ.σ. των συνεπών επιχειρήσεων προς τα ταμεία), η αύξηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας ενάντια στην αδήλωτη εργασία, η δημοσιοποίηση των επανυπολογισθεισών –βάσει του νόμου Κατρούγκαλου- συντάξεων και η ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (σ.σ. νυν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος "πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων". Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, "η πολιτική αδράνεια και η έλλειψη οργάνωσης, αλλά και οι πονηρές λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση 250.000 ή και περισσότερων συντάξεων".



Ο νέος υπουργός δεσμεύθηκε πως "θα σπάσουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων άπαξ δια παντός, με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών". "Σήμερα", τόνισε ο ίδιος, "ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή σύνταξη στην Ελλάδα.

"Δεύτερη προτεραιότητα", σημείωσε ο ίδιος "είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο", δηλαδή "σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου και οι οποίες από το 2015 και μετά είτε ανακόπηκαν (π.χ. το σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, "Άτλας" και το σύστημα "Ήλιος" για την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων), είτε υπονομεύτηκαν (π.χ. το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη")". Επιπλέον, σημείωσε ο ίδιος "συνεχίζουμε ως βασική προτεραιότητα το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις που σταμάτησαν το 2014, ώστε να επιβραβεύεται –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η συνέπεια".

"Τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας". Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, "έχουμε δώσει, εξάλλου, δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση το 2013 του αυστηρού προστίμου των 10.500 για την αδήλωτη εργασία, υπέρ του εργαζόμενου", ενώ "δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε στο πεδίο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είτε στο πεδίο της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών". Η πρώτη πολιτική απόφαση του κ. Βρούτση, όπως δήλωσε, "θα είναι η αύξηση και ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν ήδη προγραμματιστεί σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας".

Ταυτόχρονη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, αποτελεί "η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Ενδεικτικά: Η επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος "Ήλιος" για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, η αποκατάσταση και έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων, η εφαρμογή της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη για την δημοσιοποίηση – εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων (σ.σ. βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων".

"Στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής", σημείωσε ο Γ. Βρούτσης "είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης. Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία".

Πηγή: capital.gr (ΤΕ 10/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!