Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Tα 7 "καυτά" μέτωπα του ασφαλιστικού - συντάξεων στο χαρτοφυλάκιο του νέου Υπ. Εργασίας


Επτά βασικά "μέτωπα" του ασφαλιστικού περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο ανέλαβε χθες ο νεοεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες, Ιωάννης Βρούτσης.

Αυτά αφορούν τόσο στις συντάξεις, όσο και στις εισφορές ιδίως των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως έχει διαμορφωθεί το "καθεστώς" τους ιδίως από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η τέως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου) από τον Μάιο του 2016 μέχρι προχθές.

Ο ίδιος πάντως ο κ. Βρούτσης έχει μακρά εμπειρία στο χαρτοφυλάκιο το οποίο του ανατέθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς διετέλεσε υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης Σαμαρά, την περίοδο 2012-2014, ενώ στη συνέχεια (δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περίοδο 2015 -2019) αποτέλεσε τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού.

Συνεπώς έχει παρακολουθήσει, κατά τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, από πολύ κοντά όλα τα γιγάντια προβλήματα τα οποία άφησε πίσω της στο ασφαλιστικό η προηγούμενη κυβέρνηση.



Μία από τις πιο επείγουσες εκκρεμότητες είναι η καταβολή των αυξήσεων σε κοντά 50.000 νέες συντάξεις χηρείας. Η εν λόγω διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και ισχύει από τον Ιούνιο. Ωστόσο οι αυξήσεις έως 40%, οι οποίες προκύπτουν από αυτήν δεν καταβλήθηκαν ούτε με τις συντάξεις Ιουλίου από τον ΕΦΚΑ, λόγω "τεχνικών προβλημάτων". Αυτό είναι το πρώτο, ίσως, μέτωπο το οποίο θα κληθεί να κλείσει ο νέος Υπ. Εργασίας.

Το δεύτερο προέρχεται από το ότι στην αναμονή της σύνταξης έχει αρχίσει να βρίσκεται και μία άλλη κατηγορία ασφαλισμένων: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές οφειλές μέσω ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων από τη σύνταξη την οποία θα λάβουν.

Την ίδια ώρα, οι "ληξιπρόθεσμες" αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ (πλην δημοσίου) ξεπερνούν τις 105.000 σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσαν προεκλογικά οι διοικήσεις των ταμείων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) ξεπερνούν τις 255.000. Αυτό είναι το τρίτο μέτωπο.

Ακόμα πιο "καυτό" είναι, όμως, το τέταρτο μέτωπο που ακούει στο όνομα "αναδρομικά συνταξιούχων".

Ο λόγος για την τύχη των παλιών συντάξεων, δηλαδή εκείνων των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2011-2012. Ορόσημο για την υπόθεση αυτή είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, σε σχέση με τη συνταγματικότητα ή μη του ασφαλιστικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Κατρούγκαλου) ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2016 και "ενσωμάτωσε" τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015. Αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε γεννάται ζήτημα επιστροφής μόνο των περικοπών οι οποίες συντελέστηκαν το 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 –Απριλίου 2016.

Αν, όμως, ο ίδιος νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τότε γεννάται ενδεχομένως θέμα επιστροφής τον περικοπών μετά τον Ιούλιο του 2015 και σε κάθε περίπτωση, θέμα ακύρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Μαζί με την ενδεχόμενη ακύρωση (ειδικά στην περίπτωση που αυτός κριθεί αντισυνταγματικός) του νόμου Κατρούγκαλου –τον οποίο ούτως ή άλλως είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση- θα ακυρωνόταν οι αρνητικές, αλλά και οι θετικές προσωπικές διαφορές που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων. Αυτό είναι το πέμπτο μέτωπο.

Όλες οι παραπάνω πιθανές επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις υπάρχουν στον ορίζοντα την ώρα που οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης για πλεονάσματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία αμφισβητούνται από αρμόδια στελέχη τους, λόγω της πτώσης των εσόδων.

Βασική αιτία είναι η πολύμηνη αναμονή της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και ταυτόχρονα η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ακόμα, όμως, και η μαζική ένταξη (πχ 300.000) οφειλετών εργοδοτών και ελευθέρων επαγγελματιών στην εν λόγω ρύθμιση, δεν αναμενόταν από αρμόδια στελέχη –τουλάχιστον έως προχθές- στο να οδηγήσει στην ανάταξη των εσόδων των ταμείων –τουλάχιστον- από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Εξάλλου, η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε αρκετά ανοιχτά θέματα τα οποία εμποδίζουν τους επαγγελματίες από το να ενταχθούν, χωρίς εμπλοκές, στις 120 δόσεις.

Και αυτά δεν είναι άλλα από την μη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισφορών του 2018, αλλά και η μη ολοκλήρωση της ένταξης όλων των ασφαλιστικών οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Γενικότερα η πορεία των εσόδων από τη νέα ρύθμιση συνιστά το έκτο μέτωπο.

Ωστόσο, ένα ακόμα μέτωπο –το έβδομο κατά σειρά – είναι η εξέλιξη των εσόδων από τις τρέχουσες εισφορές, τόσο των εργοδοτών και μισθωτών, όσο και των μη μισθωτών (σ.σ. επαγγελματιών, αγροτών). Ιδίως οι εισπράξεις από τη δεύτερη κατηγορία, δεν λένε να ανεβούν με…τίποτα, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών απέτυχε παταγωδώς να αυξήσει την εισπραξιμότητα τους.

Αλλά και οι εισπράξεις από πρώτη κατηγορία (σ.σ εργοδότες) εμφανίζουν έντονα σημάδια "κόπωσης" ή ακόμα και πτώσεις παρά την αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού στο 1/3 τω μισθωτών, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή (ΤΡ 9/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!