Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Έτσι θα περιοριστούν οι φυσικές επισκέψεις στις εφορίες


Σχέδιο για την πλήρη κατάργηση της ανάγκης φυσικών επισκέψεων στις εφορίες υλοποιεί η φορολογική διοίκηση. Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη σταδιακή στόχευση μεγαλύτερου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού της φορολογικής διοίκησης σε ελεγκτικό αντικείμενο. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει ουσιαστικά οι διεκπεραιωτικές εργασίες που προκαλούνται από επισκέψεις των φορολογούμενων να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Παράλληλα, από τον περιορισμό των φυσικών επισκέψεων των φορολογούμενων στις εφορίες θα προκύψει και σημαντικό όφελος για την οικονομία μέσω της εξοικονόμησης εργατοωρών.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών έχει ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή των επισκέψεων φορολογούμενων στις εφορίες. Καταγράφεται ο αριθμός αλλά και ο λόγος της επίσκεψης. Από τη στατιστική επεξεργασία αυτών των επισκέψεων για σημαντικό χρονικό διάστημα θα προκύψουν και οι εστίες δημιουργίας ανάγκης φυσικών επισκέψεων προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν παρεμβάσεις.

Ανεξάρτητα από την παραπάνω διαδικασία, η φορολογική διοίκηση έχει ήδη δρομολογήσει παρεμβάσεις για τον περιορισμό των φυσικών επισκέψεων. Συγκεκριμένα:



-Δημιουργείται η ηλεκτρονική υποδομή προκειμένου να ηλεκτρονικοποιηθεί πλήρως η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Με το σημερινό καθεστώς απαιτείται η φυσική επίσκεψη του φορολογούμενου ή του συμβολαιογράφου στο τμήμα Κεφαλαίου της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας προκειμένου να υποβάλλουν τα φύλλα υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων καθώς και τη δήλωση φόρου μεταβίβασης, δωρεάς ή κληρονομιάς. Με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που δημιουργούνται όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

-Προωθείται η διασύνδεση των υπηρεσιών Μητρώου με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Η εφορία θα διασυνδεθεί με τον υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να λαμβάνει πληροφόρηση για μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση (γάμοι, διαζύγια κ.λπ.) καθώς και για την αλλαγή δημοσίων εγγράφων των φορολογούμενων (π.χ. αριθμός αστυνομικής ταυτότητας κ.λπ.).

-Προωθείται η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων απόδοσης κάθε είδους παρακρατούμενων φόρων. Για παράδειγμα, θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, της παρακράτησης φόρου από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Προωθείται η αναβάθμιση της προσωποποιημένης πληροφόρησης του taxisnet για να περιληφθούν και οι επιστροφές φόρων και όχι μόνο οι οφειλές. Σήμερα στη σχετική εφαρμογή εμφανίζονται μόνο οι φορολογικές οφειλές, ενώ θα μπορούν οι φορολογούμενοι να δουν και τις επιστροφές και να κάνουν καλύτερη διαχείριση της ταμειακής σχέσης τους με την εφορία.

Πηγή (ΣΑ 6/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!