Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι ωφελούνται περισσότερο


Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομικώς Χρήστος Σταϊκούρας, που έχει το ίδιο κόστος με το αρχικό, αλλά το θετικό είναι ότι αυτό απλώνεται σε βάθος τριών ετών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν από φέτος και θα φτάσουν στο 30% μέσα στην επόμενη διετία.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ ξεκινούν από φέτος και σε ποσοστό 10%, ενώ αντίστοιχες μειώσεις θα γίνουν στον λογαριασμό του φόρου το 2020 και το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν λάβει εντολή να μην προχωρήσουν στον υπολογισμό του φόρου με βάση το ψηφισμένο φορολογικό πλαίσιο και περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιήσει τις διατάξεις για φέτος, κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην τροποποίηση της έκπτωσης φόρου 10% στον ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση.



Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, η έκπτωση φόρου, κοστίζει στον προϋπολογισμό 265 εκατ. ευρώ και ευνοεί κυρίως αυτούς που έχουν περιουσία έως και 60.000 ευρώ. Όσοι έχουν περιουσία άνω των 60.000 ευρώ έχουν μικρότερη ποσοστιαία ελάφρυνση ενώ όσοι έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν έχουν κανένα όφελος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης και το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζει είναι να υπάρξει οριζόντια έκπτωση στον κύριο φόρο (όχι τον συμπληρωματικό) ώστε να βγουν κερδισμένοι όλοι ανεξαιρέτως.

Σύμφωνα με το σχέδιο η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται από τα τέλη Αυγούστου με μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί κατά 20% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους.

Άλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα προστεθεί το 2021 και αυτή για όλους τους ιδιοκτήτες. Ο σχεδιασμός για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ συνολικά κατά 30% θα συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίξουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων.

Αναστολή για μια ακόμη τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοραπωλησίες ακίνητων.

Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Πηγή (ΠΑ 19/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!