Στα 5,75 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο * Βορίδης: Εξετάζεται μείωση φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών * Μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών * Eurostat: Στο -0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Οκτώβριο * Στα 1,673 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

8/7/19

Προστασία α' κατοικίας: Τι μπορούν να κάνουν όσοι μένουν εκτός ρύθμισης


Η λειτουργία της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία και η διαδικασία υποβολής είναι αυτοματοποιημένες και απλοποιημένες για τους αιτούντες καθώς δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις ωστόσο δεν λείπουν τα ερωτήματα από τους δανειολήπτες τα οποία απαντώνται άμεσα είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email.

Με βάση τη μέχρι τώρα κατηγοριοποίηση των ερωτημάτων προκύπτει “γκρίζα ζώνη“ σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης των εν διαστάσει συζύγων κυρίως σε περιπτώσεις διαφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπηρεσιών (υπουργείο Οικονομικών, Οικονομίας) εξετάζουν το ζήτημα ώστε να υπάρξει εισήγηση για νομοθετική παρέμβαση και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.Ακόμη ένα ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες που οριακά τίθενται εκτός νέου πλαισίου. Όπως αναφέρουν στελέχη της Ειδικής Γραμματείας η απάντηση εξαρτάται από τους λόγους για τους οποίους “ βγαίνει“ κάποιος εκτός. Ειδικότερα, αν το υπόλοιπο της οφειλής είναι πάνω από 130.000 ευρώ που είναι το όριο για τα στεγαστικά ή 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει το επιπλέον ποσό (αν δηλαδή είναι 132.500 ευρώ μπορεί να πληρώσει τα 2.500 ευρώ) και να υποβάλει την αίτηση του, εφόσον πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις, ώστε να ρυθμιστεί η οφειλή του από την τράπεζα και να λάβει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο. Και αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ως βασική προϋπόθεση η οφειλή να ήταν “κόκκινη“ στις 31.12.2018 όμως το ύψος της οριστικοποιείται με την υποβολή της αίτησης. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τις καταθέσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά προϊόντα ( το όριο είναι 15.000 ευρώ) και τη ακίνητη περιουσία. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναδρομικά έλεγχο ώστε να διαπιστώσουν αν έχει γίνει δόλια απομείωση καταθέσεων κλπ…

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες το υπόλοιπο της οφειλής δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα αλλά βγαίνουν εκτός πλαισίου λόγω υψηλότερης αντικειμενικής αξίας, εισοδηματικών κριτηρίων ή επειδή το δάνειό τους “κοκκίνισε“ μετά τις 31.12.2018, δηλαδή εντός του 2019. Αυτό που μπορούν να κάνουν, κυρίως όσοι μένουν οριακά εκτός (π.χ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για ένα ζευγάρι 22.500 ευρώ έναντι 21.000 που είναι το εισοδηματικό κριτήριο) είναι να διαπραγματευτούν με την τράπεζα ρύθμιση αντίστοιχη με αυτήν που θα "κέρδιζαν" αν υπάγονταν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χαμηλότερο επιτόκιο, ”κούρεμα“ οφειλής να αυτή υπερβαίνει το 120% της αξίας ακινήτου). Σε αυτή την περίπτωση δεν θα λάβουν επιδότηση της δόσης, ωστόσο μπορούν να να σώσουν την πρώτη κατοικία τους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών (ΔΕ 8/7/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Υποβολή αίτησης - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!