Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Μπαράζ νομοσχεδίων ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση με στόχο τα πρώτα απ’ αυτά να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να δοθεί αύριο Δευτέρα. Τα δύο από τα τρία πρώτα νομοσχέδια σχετίζονται με την οικονομία και τις επενδύσεις, καθώς στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να σταλθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές αλλά και τους εταίρους της χώρας για αλλαγή στο οικονομικό πλαίσιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους και θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον ποινικό κώδικα, την κατάργηση του ασύλου καθώς και αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από την απλή αναλογική.

Σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται σε λίγες ημέρες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα είναι το φορολογικό. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο φορολογικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στον ΕΝΦΙΑ.



Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων χθες απόγευμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, αντί για το 2020. Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%, για τις μεσαίες 20%, ενώ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία η μείωση θα είναι 10%.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα βελτιωθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Έτσι η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, και το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%. Παράλληλα, ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. Τέλος, θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Αναμένεται ένα ακόμη νομοσχέδιο με φορολογικές παρεμβάσεις όπως οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Αυτό το πακέτο φορολογικών αλλαγών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Το τρίτο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται είναι αναπτυξιακό. Πρόκειται για ένα υπερνομοσχέδιο το οποίο προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο να προωθήσει την πιο γρήγορη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων και ειδικά αυτών που παραμένουν κολλημένα εδώ και χρόνια.

Πηγή (ΚΥ 21/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!