Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Όλα ανοικτά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων


Σε οριστικό «ξήλωμα» των απαιτήσεων για την επιστροφή των αναδρομικών του 13ου-14ου μισθού σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ίδιο μπορεί να ακολουθήσει και για το σύνολο των συνταξιούχων, όπου όλα πλέον είναι ανοικτά.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου για τη συνταγματικότητα όλων των περικοπών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στο Δημόσιο βάζει «ταφόπλακα» σε κάθε απαίτησή τους. Μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων, που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και τα 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο». Επιπλέον, το ΣτΕ αναγνωρίζει ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού ήταν αναγκαία, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Η απόφαση της Ολομέλειας εγείρει μεγάλα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σημειώθηκε «ουσιαστική δικαστική μεταστροφή» σε σχέση με την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος που είχε κρίνει ότι η κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων που έγιναν με τον νόμο 4093/2012 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.



Η πλειοψηφία του δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου και Ιωάννη Σπερελάκη, αποφάνθηκε ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και «δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της ΕΕ για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι, κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτοί «ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο». Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαλλάσσει τη νέα κυβέρνηση από έναν πονοκέφαλο, ο οποίος θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και έως €6 δισ. στον Προϋπολογισμό.

Ο εργατολόγος Ιωάννης Καρούσος ανέφερε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι καταδικαστική για τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον εργατολόγο, «παραμένουν ζωντανές οι απαιτήσεις των συνταξιούχων για την επιστροφή των ποσών που αφορούν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας». Πράγματι, αρκετά πρωτοδικεία έχουν δικαιώσει συνταξιούχους σε σχέση με την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται κυρίως από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η εκδίκαση των ομαδικών αγωγών εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εγείρουν αξιώσεις τουλάχιστον €7 δισ., καθώς ζητούν την επιστροφή των περικοπών που τους έγιναν από το 2012 και μετά.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΡ 23/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!