Με 158 ΝΑΙ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη * Γεωργιάδης: Το Ελληνικό θα ξεκινήσει εντός του 2019 * ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο α' πενταμήνου * Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

10/7/19

Υπουργείο Ανάπτυξης: Απλοποίηση αδειοδοτήσεων, ενίσχυση ρευστότητας, δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας


Με μια σειρά παρεμβάσεων κομβικού χαρακτήρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ρευστότητας θα επιχειρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταστήσει τη χώρα προορισμό φιλικό για τις επενδύσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%.

Αν και στη αιχμή του δόρατος βρίσκεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας, παρέμβαση που θα «περάσει» μέσω του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, καλείται να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί, για ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές και τη διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο φάκελος που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, περιείχε τις πρώτες προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση - υλοποίηση επενδύσεων.

Κωδικοποιημένα, στους άμεσους στόχους περιλαμβάνονται, η απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων, η απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων, η ενίσχυση ρευστότητας, η διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότηταςΕντός του πλαισίου αυτού, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλείται να προχωρήσει άμεσα:

- Στην εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού

- Στη βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.

- Στη διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

- Στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

- Στην επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.

- Στη θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες.

- Στο σχεδιασμός νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

- Στη διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

- Στη δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.

Πέραν των παραπάνω, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς.

Ενδεικτικά, σε αυτά περιλαμβάνονται:

- Η υλοποίηση δράσεων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για τις αδειοδοτήσεις.

- Η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με επανεξέταση της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και ολοκλήρωση της νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων.

Πηγή: euro2day.gr (ΤΕ 10/7/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!