Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στα φορολογικά έσοδα


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί έστειλαν μήνυμα στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup στην Αθήνα ότι οι αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις προεκλογικές παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης είναι θεραπεύσιμες. Αυτό δεν σημαίνει τη λήψη εισπρακτικών μέτρων ή παρεμβάσεων περικοπής δαπανών. Σημαίνει κατά κύριο λόγο την ομαλή και επιτυχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως αυτού του σκέλους που αφορά τα κρατικά έσοδα. Οποιαδήποτε υπέρβαση σε αυτό το πεδίο προκαλεί ουσιαστική "θεραπεία" των επιπτώσεων από τις προεκλογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έγιναν πριν τις ευρωεκλογές.

Η ομαλή εκτέλεση του σκέλους των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, όπως σημειώνουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περνά μέσα από την επιτυχή εκπλήρωση των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα πρόκειται να δοθεί άμεσα στην ολοκλήρωση σημαντικών φορολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεων σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητες είναι:



- η ομαλή ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 29 Ιουλίου και το συνολικό ποσό που αναμένεται να βεβαιωθεί στα χρεωστικά εκκαθαριστικά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου

- η έγκαιρη έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται να εκδοθούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά του φόρου με τα οποία αναμένεται να βεβαιωθεί ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

- η χωρίς προβλήματα ολοκλήρωση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία. Η προθεσμία για τη ρύθμιση εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η ρύθμιση γνωρίζει σημαντική απήχηση

- η είσπραξη περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2020

Παράλληλα θα πρέπει να επαληθευτούν οι στόχοι για σημαντικές πηγές φορολογικών εσόδων, όπως είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Πηγή (ΤΕ 10/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!