Στα 5,75 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο * Βορίδης: Εξετάζεται μείωση φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών * Μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών * Eurostat: Στο -0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Οκτώβριο * Στα 1,673 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

9/7/19

Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για τη ΔΕΗ ένα σχέδιο σωτηρίας της


Βασική προτεραιότητα για τη ΔΕΗ είναι ένα σχέδιο σωτηρίας της, τόνισε στον ΑΝΤ1 ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει στον ορίζοντας στρατηγικός επενδυτής».

«Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεoκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας», προσέθεσε.

Επίσης, ανέφερε πως «θα κάνουμε ότι καλύτερο για τον τόπο και κυρίως για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα» και εξήγησε ότι το υπουργείο που αναλαμβάνει είναι σημαντικό γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και με την οικονομία.

«Έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας γιατί σχετίζεται με θέματα όπως το χθεσινό μπλακ άουτ, γιατί χωρίς το ρεύμα πάει πίσω η ζωή μας. Με την οικονομία γιατί η ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα. Είναι βασικός μοχλός για να έρθουν επενδύσεις από μέσα και έξω» σημείωσε ο νέος υπουργός.Το δίδυμο Χατζηδάκη-Θωμά

Ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και ένα έμπειρο στέλεχος των Βρυξελλών καλούνται να χαράξουν το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ και να αποτρέψουν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας από το χείλος της χρεοκοπίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης με την τοποθέτηση στο ΥΠΕΝ του κ. Κωστή Χατζηδάκη με υφυπουργό τον κ. Γεράσιμο Θωμά – μέχρι πρότινος αναπληρωτή διευθυντή ενέργειας της Κομισιόν αλλά και στέλεχος πρώτης γραμμής της ΕΕ – απλά επιβεβαίωσε την σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας αλλά και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΗ οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο κ. Θωμάς θεωρείται μία στρατηγική επιλογή της Πειραιώς για να ενισχύσει τις άμυνες της κυβέρνησης στον πολυμέτωπο πεδίο της ενέργειας με ένα τεχνοκράτη που το προηγούμενο διάστημα είχε – μεταξύ άλλων – και την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας οικονομικών θεμάτων της Ευρωζώνης στο πλευρό του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Το ΥΠΕΝ έχει ελάχιστο χρόνο για να σβήσει τον καταστροφικό σχεδιασμό της προηγούμενης διακυβέρνησης και των θεσμών και να ξανασχεδιάσει τις πολιτικές με τις οποίες θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της η ΔΕΗ.

Πρώτο μέλημα, το οποίο είναι θέμα χρόνου να αποσαφηνιστεί είναι το μέλλον της αποεπένδυσης. Χθες ο κ. Χατζηδάκης ενταφίασε το μοντέλο εισόδου στρατηγικού επενδυτή για το οποίο έχει μιλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.

Όπως δήλωσε σε μια απαξιωμένη εταιρεία είναι άστοχο να μιλάς για ιδιωτικοποίηση και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του διαγωνισμού για την πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, λέγοντας ότι έδειξε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών.

Στις 15 Ιουλίου είχε προγραμματιστεί από την απελθούσα κυβέρνηση η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση του λιγνίτη παίρνει νέα τροπή και σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να υπάρξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το προτεινόμενο σχέδιο, με το οποίο η ΔΕΗ θα επιτύχει την μείωση του μεριδίου της στην αγορά, αντιμετωπίζοντας και τις μεγάλες πιέσεις των Βρυξελλών για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Είναι σαφές ότι μαζί με τις πολιτικές για το λιγνίτη πηγαίνουν και τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ), καθώς για κάθε αστοχία από τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί η επιχείρηση πληρώνει «πέναλτι», αναγκασμένη να διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες λιγνίτη με τεράστιο κόστος για την ίδια.

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει η νέα πολιτική ηγεσία τόσο στο θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για την διοίκηση της ΔΕΗ. Παρά τις γέφυρες που προσπάθησε να ρίξει το προηγούμενο διάστημα ο κ. Παναγιωτάκης στην ΝΔ, εντούτοις η παραμονή του στο τιμόνι της επιχείρησης πρέπει να θεωρείται με ημερομηνία λήξης. Άλλωστε ο νέος Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε διαμηνύσει για την αναζήτηση ευθυνών για την κατάντια της ΔΕΗ τόσο από την διοίκηση της Επιχείρησης όσο και από το Υπερταμείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κρούσεις έχουν γίνει σε πρόσωπα ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση και ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ παραμένει μια προβληματική εταιρεία με τεράστια βάρη και προσκλήσεις που θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις αλλά και μεγάλες συγκρούσεις για να αντιμετωπιστούν.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δαιμονοποιήσει λέγοντας πολλές φορές ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν οδηγήσει σε αύξηση του ρεύματος κατά 60%, η νέα διακυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δίλημμα. Να κατηγορηθεί για την επιβολή πρόσθετων βαρών στους καταναλωτές και μάλιστα με το «καλημέρα» στην εξουσία ή να ενσωματώσει κόστη στα τιμολόγια ρεύματος που σήμερα επωμίζεται εξολοκλήρου η ΔΕΗ όπως τα δικαιώματα ρύπων CO2 και την έχουν φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Επόμενο μεγάλο βήμα είναι να υλοποιηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση του targed model, όλες δηλαδή οι πολιτικές της ΕΕ για την δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένας τομέας για τον οποίο η χώρα μας έχει να επιδείξει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Με βάση τον νέο σχεδιασμό η εφαρμογή του targed model με την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας προγραμματίζεται σε ένα χρόνο.

Πηγή (ΤΡ 9/7/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!