Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Στο τέλος Αυγούστου η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας


Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αρμόδιος υφυπουργός, Νότης Μηταράκης διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις, δεν έχει προχωρήσει ούτε στην έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων, προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας, οι οποίοι δικαιούνται από τον Ιούνιο το 70% αντί το 50% της σύνταξης του θανόντα.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι συνιστά πρώτη προτεραιότητα η καταβολή των συντάξεων και των αναδρομικών ποσών, ζητώντας από τις αρμόδιους υπαλλήλους και τον διοικητή του ΕΦΚΑ να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Για το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου και των κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και η εξεύρεση του απαιτούμενου λογισμικού.

Κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στο τέλος Αυγούστου (συντάξεις Σεπτεμβρίου) θα καταβάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.



Σύμφωνα με τον νόμο, η αύξηση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Σε μερίδα μάλιστα συνταξιούχων η αύξηση θα φτάσει και το 40%, καθώς η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας. Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%.

Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου. Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά. Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Παρά την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας με διευκρινιστικές οδηγίες, φαίνεται πως σε μεγάλο «αγκάθι» για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου εξελίχθηκε η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κατάλληλου λογισμικού, το οποίο πρέπει να ενσωματώνει όλες τις νέες παραδοχές: μετατροπή του δικαιούμενου ποσοστού από 50% σε 70%, αλλαγή της βάσης υπολογισμού ώστε το νέο ποσοστό να υπολογίζεται επί του υψηλότερου ποσού πριν ή μετά τον επανυπολογισμό, απόδοση σύνταξης και σε παιδιά έως 24 ετών που δεν σπουδάζουν κ.α.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιρρίπτει με ανακοίνωσή της ευθύνες στην προηγούμενη για την μη καταβολή των συντάξεων χηρείας. «Όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «αδράνειες και ολιγωρίες, έλλειψη συντονισμού και σύγχυση αρμοδιοτήτων» ενώ επισημαίνεται πως οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας που βρίσκονται τελικά στον αέρα «υπερβαίνουν τις 150.000».

Πηγή (ΤΡ 16/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!