Στα 5,75 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο * Βορίδης: Εξετάζεται μείωση φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών * Μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών * Eurostat: Στο -0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Οκτώβριο * Στα 1,673 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

9/7/19

Αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πότε έρχονται στη Βουλή οι μειώσεις φόρων


Ένα πλέγμα ρυθμίσεων που είναι αντιπροσωπευτικό της ταυτότητας και των στόχων της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή στις 23 Ιουλίου. Το νομοσχέδιο θα αφορά στο επιτελικό κράτος και συγκεκριμένα στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά οι διατάξεις του θα περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να μη μείνουν ακυβέρνητοι, λόγω της απλής αναλογικής.

Αμέσως μετά, θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ισχύσουν από τη 1η Ιανουαρίου 2020. Στο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές της (10 Αυγούστου) θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.Αύριο η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να είναι η πρώτη της νέας κυβέρνησης, αλλά έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, θα είναι η τελευταία που θα γίνει στη Βουλή, αφού στο εξής το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα στο Μαξίμου.
Δεύτερον, θα συνεδριάζει εφεξής σε κλειστό κύκλο, με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών. Συνεπώς, είναι η τελευταία φορά που τυπικά, τουλάχιστον, θα συμμετέχουν και οι υφυπουργοί.
Τρίτον, θα είναι η τελευταία φορά που η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση, καθώς εφεξής οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές.

Στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξάλλου, καθένας από τους υπουργούς θα παραλάβει έναν φάκελο με τις εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες του υπουργείου του σε βάθος εξαμήνου, καθώς και όσα νομοσχέδια της αρμοδιότητάς τους έχουν ήδη εκπονηθεί από την ομάδα που δούλευε επί μήνες στην οδό Πειραιώς.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα κάνει μια εισήγηση για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ θα γίνει αναλυτική συζήτηση και για τις προτεραιότητες του νομοθετικού και κυβερνητικού έργου.

Επίσης, οριστικοποιήθηκε η σύνθεση του λεγόμενου «πρωινού καφέ», δηλαδή της ομάδας που υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάζει κάθε πρωί για να καθορίσει την επικοινωνιακή ατζέντα και να καταγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο «προσωπάρχης» του Μαξίμου Άκης Σκέρτσος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας.

Πηγή (ΤΡ 9/7/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!