Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Τι περιλαμβάνει το πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο


Αποκλειστικές προθεσμίες στην αδειοδοτική διαδικασία, με "ποινές" για τη μη τήρησή τους (στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΓΕΜΗ), περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το πρώτο βήμα από το τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει στο αναπτυξιακό πεδίο, εξηγούν κυβερνητικές πηγές. Το "παζλ" των παρεμβάσεων διαχέεται σε πολλά υπουργεία που καλούνται να κινηθούν πολύ γρήγορα με τη βοήθεια της Γ.Γ. της κυβέρνησης ως συντονιστικό όργανο.

Απώτερος στόχος, όπως τον έθεσε εξ αρχής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, "σε έναν χρόνο από σήμερα θα τρέχουμε με ρυθμούς άνω του 3,5%-4%. Αυτό είναι το μέτρο με το οποίο θέλουμε να μετρηθούμε και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να το πετύχουμε".

Οι μπλε φάκελοι και οι λίστες των θεσμών

Το κυβερνητικό σχέδιο ξεδιπλώθηκε με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν στα χέρια τους "μπλε φακέλους" με το κυβερνητικό έργο αλλά και τις "λίστες" που τους παρέδωσαν οι "θεσμοί" με τις εκκρεμότητες που "κληρονόμησαν" από το παρελθόν της "μετα-προγραμματικής εποπτείας" που έκλεισε χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, με πολλές παρεμβάσεις να παραμένουν μετέωρες.

Όπως το θέμα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση παραλαμβάνει μια χαμηλή δυναμική στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων την οποία οφείλει να αναστρέψει άμεσα για να αποφύγει σειρά από κινδύνους. Από την Κομισιόν είναι σαφές ότι αν επαναληφθεί η χαμηλή επίδοση των προηγούμενων ετών τότε το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Το πρόγραμμα τελειώνει και μια νέα καθυστέρηση από το 2020 και μετά θα θέσει και θέμα πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει στο μέσον της χρονιάς, ο δρόμος δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Για τον λόγο αυτό προωθείται η θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και η επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες. Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) αλλά και η δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες. Εκτός από το ΓΕΜΗ και το ΕΣΠΑ η κυβέρνηση δίδει προτεραιότητα στο θέμα της βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ.



Πολυδαίδαλο έργο

Εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι (εξ ονόματος) ο βασικός μοχλός τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, το "παζλ" των παρεμβάσεων διαχέεται σε πολλά υπουργεία που καλούνται να κινηθούν πολύ γρήγορα με τη βοήθεια της Γ.Γ. της κυβέρνησης ως συντονιστικό όργανο.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει νέα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσής τους, ενώ έχει καταρτίσει τα έργα εθνικής προτεραιότητας:

Όπως η αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και η ολοκλήρωση των κτηματολογικών χαρτών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών προωθείται η ενοποίηση των επιμέρους δομών για την εξωστρέφεια σε έναν ενιαίο φορέα αλλά και η στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ταχεία επιστροφή ΦΠΑ, ωράριο τελωνείων κλπ). Στο ΥΠΕΞ "μετακομίζουν" οι αρμοδιότητες για την οικονομική διπλωματία και το Enterprise Greece.

Παράλληλα προχωρά, επίσης, η κατάρτιση και εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά και η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες. Δέσμευση είναι, επίσης, η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

Ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθείται η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Προωθείται η ενθάρρυνση των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα, και η υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθεί τη σταδιακή κατάργηση πιστοποιητικών και ηλεκτρονική αναζήτηση των συχνότερα χρησιμοποιούμενων πιστοποιητικών από τη δημόσια διοίκηση και όχι από τους πολίτες (Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, ΟΑΕΔ, κ.λπ.). Επίσης στόχος είναι η αυτόματη πιστοποιημένη καταχώρηση στοιχείων από πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών σε πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας προωθείται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και διαμορφώνεται το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων με χαμηλότερες εισφορές για όσους είναι ασφαλιστικά συνεπείς. Και από το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζεται η εισαγωγή νέου πλαισίου για ιδιωτικές πολιτιστικές χορηγίες και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αλλά και στην επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών και στην ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί από το 2021 τη μεταφορά ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς με νέο απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο.

Πηγή (ΠΕ 25/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!