Στα 5,75 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο * Βορίδης: Εξετάζεται μείωση φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών * Μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών * Eurostat: Στο -0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Οκτώβριο * Στα 1,673 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

4/7/19

Με τη νέα κυβέρνηση η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών


Στον δρόμο προς τις κάλπες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει την «καυτή πατάτα» της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην επόμενη κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε άλλωστε και με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία δεν θα εκδοθούν τον Ιούλιο, αλλά τον Αύγουστο.

Οι θεσμοί έχουν έχει ήδη δείξει «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές. Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.

Έτσι, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει ταχύτατα σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τις εμπορικές. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να αυξήσουν τους φόρους των ακινήτων.Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και αυτές στις οποίες αναμένεται αύξηση των τιμών ζώνης.

Το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να επηρεάσει περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, το παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου, αλλά και περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και τα νησιά των Κυκλάδων.

Εξάλλου, τον Αύγουστο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να εκδοθούν τον Ιούλιο «σκόνταψε» στις εθνικές εκλογές. Τα εκκαθαριστικά θα καταδείξουν και το μέγεθος της ωφέλειας της πρόσφατης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% που ψήφισε η Βουλή. Ακόμα και σήμερα, ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα προκύψουν οι μειώσεις δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος των νέων διατάξεων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2018. Αυτή η μείωση, με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί, ισχύει μόνο για φέτος. Φοροτεχνικοί αναφέρουν πως μειώσεις πάνω από 100 ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξουν, καθώς έχει τεθεί «κόφτης». Σύμφωνα με τους ίδιους σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν θα γλυτώσει πάνω από 100 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξεως των 50-70 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έκπτωση έχουν οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα.

Η πληρωμή του εφετινού ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή (ΠΕ 4/7/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!