Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

3/7/19

Επικουρικές συντάξεις των 33,91 ευρώ τον μήνα βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου!


Επικουρικές συντάξεις των 33,91 ευρώ τον μήνα βγάζει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου) που ψηφίστηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά τα επικοινωνιακά «φτιασιδώματα» περί προστασίας συντάξεων και δη χαμηλόμισθων ασφαλισμένων, ο νόμος 4387 για τις επικουρικές είναι ο χειρότερος που πέρασε ποτέ και έχει εφαρμοστεί στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», ασφαλισμένη που πλήρωσε στο ΙΚΑ 15 χρόνια ένσημα και συνταξιοδοτήθηκε το 2019 με καθεστώς μειωμένης σύνταξης και με χαμηλές αποδοχές (άλλοτε πλήρους και άλλοτε μερικής απασχόλησης), πήρε επικουρική με το νόμο Κατρούγκαλου το ασύλληπτο ποσό των 33,91 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα αυτή η επικουρική είναι μικτή, γιατί -πάλι με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ- το 2015 θεσπίστηκε σε όλες τις επικουρικές και εισφορά ασθενείας 6%, που ουδέποτε είχε επιβληθεί στο παρελθόν από καμία κυβέρνηση.Ετσι λοιπόν με το 6% εισφοράς τα 33,91 ευρώ της επικουρικής καταλήγουν στα 31,87 ευρώ το μήνα! Η ασφαλισμένη παίρνει δηλαδή σε ετήσια βάση συνολική επικουρική σύνταξη μόλις 382,44 ευρώ, ποσό που δεν έχει προηγούμενο αλλά είναι πραγματικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα με τον νόμο «Κατρούγκαλου».

Η εν λόγω απόφαση δεν είναι η μοναδική, αλλά αποτελεί την πιο χαρακτηριστική για τις επικουρικές συντάξεις που έρχονται στο μέλλον για όσους αποχωρούν όχι με 15 αλλά και με 25 ή ακόμη και με 30 χρόνια, εφόσον έχουν χαμηλές αποδοχές στη διάρκεια τους εργασιακού τους βίου.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 25 έτη σήμερα και μέσο συντάξιμο μισθό 750 ευρώ, αν βγει στα 62 του με μειωμένη σύνταξη, θα πάρει επικουρική μόλις 50 ευρώ το μήνα. Αν έχει 30 χρόνια με μισθό στα 1.000 ευρώ, θα πάρει περίπου 115 ευρώ.

Το νέο καθεστώς στις επικουρικές συντάξεις θίγει τους πλέον οικονομικά αδύναμους και τους ημιαπασχολούμενους, που άλλοτε είναι στην ανεργία και άλλοτε σε προγράμματα εργασίας για να συμπληρώσουν τα ένσημα για σύνταξη.

Γι' αυτή την κατηγορία λοιπόν στην οποία ανήκουν πάνω από 700.000 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, εκ των οποίων στα τελευταία χρόνια οι 450.000 είναι σταθερά με μισθούς μερικής απασχόλησης, δηλαδή με 350 ευρώ το μήνα, το ασφαλιστικό «Κατρούγκαλου» για τις επικουρικές συντάξεις είναι κατά κυριολεξία νόμος-σοκ, καθώς τους επιφυλάσσει επικουρικές των 34 και 40 ευρώ μηνιαίως!

(ΤΕ 3/7/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!