Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Έρχεται η ψηφιοποιημένη σύνταξη - Σε 3 μήνες η έκδοση όλων των συντάξεων


Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών εφαρμογών που τέθηκαν σε αδράνεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, αξιοποιώντας το πληροφοριακό σύστημα «Άτλας» για την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικού βίου των πολιτών.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση σε προσωπικό του ΕΦΚΑ που θα διοχετευτεί σε άλλα τμήματα, προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στόχος της ΝΔ, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, είναι τον Ιούνιο του 2020 να εφαρμοστεί η ψηφιοποιημένη σύνταξη για το 37% των ασφαλισμένων, ενώ σε λιγότερο από δυο χρόνια θα απαιτούνται μόλις 3 μήνες για την έκδοση όλων των συντάξεων. Η λειτουργία των δυο ασφαλιστικών οργανισμών θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές εφαρμογές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.



Μάλιστα στον ηλεκτρονικό ασφαλιστικό του βίο θα έχει πρόσβαση κάθε πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, ο χρόνος απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί, αν και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κάθε μήνα δεσμευόταν για μια νέα ημερομηνία αποπληρωμής όλων των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ.

Πλέον όλες οι εκκρεμότητες περνούν στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Mononews» δείχνουν ότι στον ΕΦΚΑ βρίσκονται σε εκκρεμότητα 104.000 αιτήσεις κύριας ασφάλισης, ενώ στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε αναμονή 16.900 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για την λήψη κύριας σύνταξης.

Η αναμονή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 14 μήνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η σύνταξη εκδίδεται μόνο από το πρώην ΙΚΑ. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή φτάνει τους 26 μήνες. Για τους δημοσίους υπαλλήλους η αναμονή στο Γενικό Λογιστήριο έχει φτάσει τους 36 μήνες λόγω του ελάχιστο αριθμού δημοσίων υπαλλήλων στο συγκεκριμένο τμήμα.

Συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης είναι 120.900. Πολλοί από τους συνταξιούχους αυτούς δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Από τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι 60.000 ασφαλισμένοι δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη και 11.000 ασφαλισμένοι από το γενικό λογιστήριο.

Μάλιστα στο δημόσιο συμβαίνει το εξής παράδοξο, οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ίση με το μέσο όρο των αποδοχών του τελευταίου χρόνου, όμως το τελικό ποσό των συντάξεων που τους αναλογεί είναι μικρότερο με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και στο τέλος καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά στο ΕΤΕΑΕΠ, σε αναμονή βρίσκονται 90.000 επικουρικές συντάξεις και η αναμονή φτάνει τα 3,5 χρόνια.

Πηγή (ΤΡ 9/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!